Francja go kocha, Włochy go zakazały, a Niemcy próbują uzyskać nad nim większą kontrolę. Mowa oczywiście o Nutri-Score.
Artykuły
Lista kontrolna wdrażania nowego dostawcy. Część II
Dla każdego producenta żywności kluczowe jest dotrzymywanie harmonogramów produkcji, zapewnianie zgodności z przepisami. Jako producent żywności z pewnością masz już grupę godnych zaufania dostawców, jednak, jak pokazała pandemia COVID-19 i atak Rosji na Ukrainę, sytuacja może się bardzo szybko zmienić – czy to z powodu niedoboru surowców, niestabilności gospodarczej, czy nowych przepisów.
Azotany i azotyny
Komisja Europejska podjęła decyzję o obniżeniu dopuszczalnych wartości azotanów i azotynów w żywności. Nowe przepisy mają na celu ochronę zdrowia konsumentów przed bakteriami chorobotwórczymi, takimi jak Listeria, Salmonella i Clostridia, a jednocześnie zmniejszenie narażenia na nitrozoaminy, z których niektóre są uważane za rakotwórcze.
Wpływ standardów systemowych na realizację celów zrównoważonego rozwoju
Oczekiwania rynkowe zmuszają wiele organizacji do dostosowywania się do wymogów opisanych w różnych standardach systemowych, zarówno branżowych, jak i ogólnych. Interesującym zagadnieniem jest to, na ile i czy podporządkowanie się tym standardom zbliża daną organizację do spełnienia celów zrównoważonego rozwoju.
Projekt rozporządzenia MRIRW o znakowaniu miodu: na horyzoncie zmiany
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi prowadzi prace nad nowelizacją rozporządzenia w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych. Projekt zakłada wprowadzenie zmian w znakowaniu miodu informacją o miejscu pochodzenia (COOL).