• WSZYSTKIE
  • 2024
  • 2023
  • 2022
  • 2021
  • 2020

Spis treści wydania drukowanego

Temat numeru

  • Walka z oszustwami i oszukańczymi praktykami w łańcuchu rolno-spożywczym

    Oszustwa w łańcuchu rolno-spożywczym stanowią poważne wyzwanie zarówno dla konsumentów, jak i dla branży. Te praktyki, obejmujące szeroki zakres działań, od fałszowania produktów po błędne oznakowanie, nie tylko wprowadzają w błąd konsumentów, ale także niosą ze sobą poważne konsekwencje.

Artykuły

  • Unijne ramy certyfikacji usuwania dwutlenku węgla

    Unijne ramy certyfikacji usuwania dwutlenku węgla mają na celu zwiększenie skali działań w zakresie usuwania dwutlenku węgla i zwalczanie „ecowashingu” poprzez umożliwienie przedsiębiorstwom wykazania się działaniami w tej dziedzinie.
  • Mikroplastik: zagrożenia, cz. 1

    Opakowania odgrywają kluczową rolę w ochronie i transporcie towarów, będąc równocześnie istotnym sektorem gospodarczym w Unii Europejskiej. Różnice w podejściach regulacyjnych dotyczących opakowań w poszczególnych państwach członkowskich UE tworzą jednak przeszkody, które hamują sprawne funkcjonowanie wewnętrznego rynku opakowań.
  • Bezpieczeństwo środków aromatyzujących w Unii Europejskiej

    Żywność jest nieodłącznym elementem naszego życia. Wraz z postępem technologicznym i naukowym, żywność jest coraz bardziej wzbogacana o dodatki, w tym środki aromatyzujące. Swobodny przepływ bezpiecznej i zdrowej żywności jest istotnym aspektem rynku wewnętrznego Unii Europejskiej. Aby zapewnić ochronę zdrowia ludzi, UE wprowadziła przepisy regulujące stosowanie środków aromatyzujących.
  • Aromaty dymne: ponowna ocena bezpieczeństwa EFSA

    Aromaty dymne stanowią alternatywę dla tradycyjnego wędzenia, wieloletniej praktyki stosowanej do konserwowania niektórych produktów spożywczych, takich jak ryby, mięso i produkty mleczne. Proces wędzenia zmienia także ich smak.
  • Metody potwierdzające wynikające z Rozporządzenia Komisji (UE) 2017/644

    Zgodnie z załącznikiem nr 1 do Rozporządzenia Komisji (UE) 2017/644 r.  ustanawiającej  metody  pobierania  i  analizy  próbek  do  celów  kontroli  poziomów  dioksyn,  dioksynopodobnych  polichlorowanych  bifenyli  i  niedioksynopodobnych  polichlorowanych  bifenyli  w  niektórych  środkach  spożywczych: „Metody potwierdzające” są to metody, które dostarczają pełnych lub uzupełniających informacji, pozwalające na jednoznaczną identyfikację i ilościowe oznaczenie PCDD/F i dioksynopodobnych PCB na najwyższym dopuszczalnym poziomie lub w razie potrzeby na poziomie reagowania. W metodach tych wykorzystuje się chromatografię gazową z wysokorozdzielczą spektrometrią mas (GC-HRMS) lub chromatografię gazową z tandemową spektrometrią mas (GC-MS/MS).

Aktualnie przeglądasz

Grudzień 2023 - Nr 62
okładka AJM62