|
Bezpieczeństwo żywności
Aktualności
|
Prawo o żywności
Prawo unijne
Prawo krajowe
|
Dietetyka
|
Standardy jakości
x
Wyszukaj na stronie:
Zaloguj się »
Zamów »
x
Aktualności
Prawo o żywności
Prawo unijne
Prawo krajowe
Dietetyka
Standardy jakości
Bezpieczeństwo żywności
Podcasty i wideo porady
Checklisty i procedury
E-booki
Magazyn
Przydatne narzędzia »
×
Przydatne narzędzia
Podcasty i wideo porady
Checklisty i procedury
E-booki
Magazyn
WSZYSTKIE
2024
2023
2022
2021
2020
Nr 63 - Styczeń 2024
Poprzedni nr
Wróć do listy wydań »
Temat numeru
Glifosat: aktualny stan prawny
Komisja Europejska, działając zgodnie z przepisami prawa UE dotyczącego pestycydów i zasadami komitologii, była prawnie zobowiązana do przyjęcia decyzji o odnowieniu zatwierdzenia glifosatu przed wygaśnięciem aktualnej zgody (15 grudnia 2023 r.). Decyzja ta została podjęta na podstawie oceny Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), która nie wykazała istotnych obszarów obaw związanych z wpływem glifosatu na zdrowie ludzi, zwierząt i środowisko.
Artykuły
Nowe techniki genomowe
Rada odnotowała duży postęp w sprawie proponowanego rozporządzenia w sprawie roślin uzyskiwanych przez nowe techniki genomowe z przeznaczeniem do produkcji żywności.
Znakowanie roślinnych alternatyw produktów mięsnych
Wprowadzenie etykietowania roślinnych alternatyw produktów mięsnych w ramach Unii Europejskiej stanowi temat otoczony liczniejszymi niż kiedykolwiek kontrowersjami. Wykorzystywanie nazw typu „roślinny burger” czy „wege kiełbasa” budzi dyskusję zarówno wśród producentów, konsumentów, jak i decydentów branżowych.
Wprowadzenie do obrotu suplementów diety
Przedsiębiorcy, którzy wprowadzają lub mają zamiar wprowadzić do obrotu po raz pierwszy suplement diety na terytorium Rzeczpospolitej Polskiej, mają obowiązek powiadomić Głównego Inspektora Sanitarnego, który prowadzi rejestr internetowy tego rodzaju środków – https://powiadomienia.gis.gov.pl/.
Zasady ostrożności: praktyczne wskazówki
Zasada ostrożności zawarta w art. 7 rozporządzenia 178/2002 jest fundamentalnym podejściem w zarządzaniu ryzykiem w produkcji żywności w UE. Ta zasada nakazuje podjęcie środków zapobiegawczych w przypadku, gdy istnieje możliwość wystąpienia szkody dla zdrowia ludzi, mimo że nie ma pełnej naukowej pewności co do tego ryzyka.
Styczeń 2024
Grudzień 2023
Aktualnie przeglądasz
Styczeń 2024 - Nr 63
Czytaj online
Czytaj spis treści
wydanie papierowe
Zapisz się na bezpłatny newsletter
Adres e-mail
*
Zapisz się
Znam i akceptuję warunki
Regulaminu
i
Polityki Prywatności
*
Chcę otrzymywać informacje drogą elektroniczną i telefoniczną o dodatkowych promocjach, rabatach dotyczących produktów własnych WIP i partnerów WIP. Wiem, że moja zgoda może być wycofana w dowolnym momencie. *
Odbierz e-book w
prezencie!
Kontrola w zakładzie produkcyjnym
- jakie masz uprawnienia i obowiązki
© Wiedza i Praktyka
/WiedzaiPraktyka
/wip