• WSZYSTKIE
  • 2024
  • 2023
  • 2022
  • 2021
  • 2020

Spis treści wydania drukowanego

Temat numeru

  • Glifosat: aktualny stan prawny

    Komisja Europejska, działając zgodnie z przepisami prawa UE dotyczącego pestycydów i zasadami komitologii, była prawnie zobowiązana do przyjęcia decyzji o odnowieniu zatwierdzenia glifosatu przed wygaśnięciem aktualnej zgody (15 grudnia 2023 r.). Decyzja ta została podjęta na podstawie oceny Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), która nie wykazała istotnych obszarów obaw związanych z wpływem glifosatu na zdrowie ludzi, zwierząt i środowisko.

Artykuły

  • Nowe techniki genomowe

    Rada odnotowała duży postęp w sprawie proponowanego rozporządzenia w sprawie roślin uzyskiwanych przez nowe techniki genomowe z przeznaczeniem do produkcji żywności.
  • Znakowanie roślinnych alternatyw produktów mięsnych

    Wprowadzenie etykietowania roślinnych alternatyw produktów mięsnych w ramach Unii Europejskiej stanowi temat otoczony liczniejszymi niż kiedykolwiek kontrowersjami. Wykorzystywanie nazw typu „roślinny burger” czy „wege kiełbasa” budzi dyskusję zarówno wśród producentów, konsumentów, jak i decydentów branżowych.
  • Wprowadzenie do obrotu suplementów diety

    Przedsiębiorcy, którzy wprowadzają lub mają zamiar wprowadzić do obrotu po raz pierwszy suplement diety na terytorium Rzeczpospolitej Polskiej, mają obowiązek powiadomić Głównego Inspektora Sanitarnego, który prowadzi rejestr internetowy tego rodzaju środków – https://powiadomienia.gis.gov.pl/.
  • Zasady ostrożności: praktyczne wskazówki

    Zasada ostrożności zawarta w art. 7 rozporządzenia 178/2002 jest fundamentalnym podejściem w zarządzaniu ryzykiem w produkcji żywności w UE. Ta zasada nakazuje podjęcie środków zapobiegawczych w przypadku, gdy istnieje możliwość wystąpienia szkody dla zdrowia ludzi, mimo że nie ma pełnej naukowej pewności co do tego ryzyka.

Aktualnie przeglądasz

Styczeń 2024 - Nr 63
okładka ajm63