Przeprowadzenie kontroli żywności przez organy upoważnione, część 1
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625, w sprawie kontroli urzędowych i innych czynności urzędowych przeprowadzanych w celu zapewnienia stosowania prawa żywnościowego i paszowego oraz zasad dotyczących zdrowia i dobrostanu zwierząt, zdrowia roślin i środków ochrony roślin, stanowi podstawę do przeprowadzenia kontroli na obszarze UE, w tym również na obszarze Polski. Natomiast szczegóły tejże kontroli oparte są o regulacje wyrażone ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
Artykuły
Projekt nowelizacji rozporządzenia nr 853/2004
Projekt dotyczy wprowadzenia zmian w regulacjach dotyczących transportu tusz, udostępnienia nowych metod potwierdzających skuteczność pasteryzacji mleka oraz możliwości dodawania aromatów do jaj.
Polibromowane difenyloetery: analiza ryzyka
XX wiek zaznaczył się niezwykle dynamicznym rozwojem przemysłu chemicznego, co bezpośrednio przyczyniło się do masowego wdrożenia polimerów ropopochodnych i tworzyw sztucznych w codzienne życie. Materiały te, dzięki swoim unikatowym właściwościom – trwałości, wytrzymałości, elastyczności oraz niewielkiej gęstości – szybko zyskały na popularności w wielu sektorach gospodarki. Znajdują zastosowanie w produkcji opakowań, elementów elektronicznych, komponentów transportowych, izolacji w telekomunikacji, narzędzi rolniczych, materiałów budowlanych, produktów tekstylnych i codziennego użytku. Niemalże niemożliwe jest wyobrażenie sobie współczesnego świata bez obecności materiałów polimerowych.
Pozostałości leków weterynaryjnych u zwierząt i żywności: opublikowany raport EFSA za rok 2022
Raport 2022 podsumowuje dane z monitoringu obecności pozostałości leków weterynaryjnych i innych substancji u zwierząt i produktów pochodzenia zwierzęcego w krajach Unii Europejskiej, Islandii i Norwegii.
Substancje per- i polifluoroalkilowe (PFAS) w żywności i środowisku
Substancje per- i polifluoroalkilowe (PFAS) stanowią dużą grupę przemysłowych chemikaliów, które ze względu na swoje szczególne właściwości techniczne znajdują zastosowanie w licznych procesach przemysłowych i produktach konsumenckich.
Kodeks postępowania UE dotyczący odpowiedzialnego prowadzenia działalności gospodarczej i praktyk marketingowych w branży spożywczej
W lipcu 2021 roku wprowadzono unijny Kodeks postępowania dotyczący odpowiedzialnego prowadzenia działalności gospodarczej i praktyk marketingowych w branży spożywczej, będący jednym z pierwszych rezultatów unijnej strategii „Od pola do stołu”. Jest to dobrowolna inicjatywa „średnich aktorów” łańcucha żywnościowego – producentów żywności, sprzedaży hurtowej i detalicznej, hotelarstwa i usług gastronomicznych – mająca na celu przyspieszenie przejścia na zrównoważony system żywnościowy.
Wiadomości legislacyjne
Sektor produkcji żywności stoi w obliczu ciągłych wyzwań wynikających z nowych wymogów legislacyjnych. Zmiany te mogą mieć znaczący wpływ na sposób prowadzenia biznesu, wymagając od przedsiębiorstw elastyczności i ciągłej adaptacji do nowych regulacji. W tym wydaniu „Wiadomości legislacyjnych” skupiamy się na zestawieniu zmienionych aktów prawnych, które są kluczowe dla branży spożywczej od początku 2024 roku.