• WSZYSTKIE
  • 2024
  • 2023
  • 2022
  • 2021
  • 2020

Spis treści wydania drukowanego

Temat numeru

  • Rola sygnalistów w ochronie bezpieczeństwa i integralności dostaw żywności

    Niebezpieczne, nielegalne i nieetyczne praktyki, zwłaszcza oszustwa w branży żywności, stosowane przez różnych uczestników łańcucha dostaw żywności to stare problemy, które dzisiejsza międzynarodowa sieć rolno-spożywcza jeszcze bardziej skomplikowała. Aby zwalczać te praktyki, niezbędne jest wewnętrzne raportowanie kierownictwu wyższego szczebla lub zewnętrzne ujawnianie informacji organom regulacyjnym lub mediom przez osoby, które dowiedzą się o takich praktykach.

Artykuły

  • Ocena ryzyka zafałszowania

    Aby przeprowadzić ocenę ryzyka oszustwa, należy z jednej strony zmierzyć podatność na jego wystąpienie, tj. prawdopodobieństwo, a z drugiej strony wagę wystąpienia oszustwa. W tym artykule omówione zostaną główne ryzyka, jednak każda firma powinna je dostosować do własnych praktyk.
  • Dyrektywa 2022/2555 (NIS2): przewodnik dla branży spożywczej II część

    W dobie postępującej cyfryzacji zapewnienie bezpieczeństwa danych i systemów informatycznych jest sprawą najwyższej wagi. Dyrektywa NIS2 stanowi kolejny krok Unii Europejskiej w kierunku wzmocnienia ochrony infrastruktury krytycznej. Czym dokładnie jest dyrektywa NIS2 wprowadzona w 2023 roku?
  • Chemiczne zanieczyszczenia żywności: najnowsze opinie naukowe EFSA

    Coraz częściej spotykamy się z problemami zdrowotnymi wynikającymi z obecności zanieczyszczeń chemicznych w żywności. Chcąc skutecznie przeciwdziałać tym zagrożeniom, ważne jest, aby zrozumieć, skąd one pochodzą i jakie mogą mieć konsekwencje dla zdrowia.
  • Pseudomonas aeruginosa w produkcji żywności

    Mimo że P. aeruginosa jest powszechnie kojarzona z zakażeniami szpitalnymi, jej obecność w żywności staje się coraz bardziej niepokojąca. Bakteria ta może być obecna w różnych produktach spożywczych, takich jak woda, mleko, mięso, owoce i warzywa, co stwarza zagrożenie dla konsumentów. Tradycyjne chemiczne środki konserwujące, stosowane w celu zahamowania wzrostu mikroorganizmów w żywności, mogą nie zawsze być skuteczne, a ich stosowanie wiąże się z ryzykiem wystąpienia problemów zdrowotnych.
  • Alergenność alternatywnych białek

    Alergia pokarmowa to niekorzystna reakcja organizmu na składniki pożywienia, szczególnie na białka, która występuje, gdy układ odpornościowy reaguje w niewłaściwy sposób. Może ona objawiać się na różne sposoby, na przykład poprzez natychmiastowe reakcje nadwrażliwości pośredniczone przez IgE lub poprzez choroby takie jak celiakia, która jest reakcją na gluten wywołaną przez limfocyty T.
  • Wiadomości legislacyjne

    Jakie zmiany niesie ze sobą prawo zywnościowe i jakie obowiązki nakłada na operatorów kluczowych sektorów? Przyjrzyjmy się bliżej nowym przepisom i zadaniom, jakie czekają na przedsiębiorców sektora spożywczego. W najnowszym wydaniu „Wiadomości Legislacyjnych” skupiamy się na zestawieniu zmienionych aktów prawnych, które są kluczowe dla branży spożywczej.

Aktualnie przeglądasz

Wrzesień 2024 - Nr 71
okładka ajm71