Urzędowe kontrole: co musisz wiedzieć [(na podstawie rozporządzenia w sprawie kontroli urzędowych (C/2024/6481)]
Przepisy prawne dotyczące łańcucha rolno-spożywczego mają kluczowe znaczenie dla zapewnienia bezpieczeństwa żywności i promowania jakości w produkcji zwierzęcej oraz towarów spożywczych.
Artykuły
Wykonanie diagramu przebiegu procesu
Zespół HACCP lub osoba kierująca opracowaniem badania HACCP powinna skonstruować schemat blokowy. Niezależnie od wybranego formatu należy uwzględnić wszystkie etapy procesu określone w zakresie badania.
BRCGS Global Standard Packaging Materials, wersja 7
Branża opakowaniowa szybko się rozwija, aby sprostać nowym światowym wymaganiom dotyczącym bezpieczeństwa produktów, etycznego handlu i odpowiedzialności za środowisko.
Nowe zasady dotyczące opakowań – co oznacza rozporządzenie PPWR? Część I
Rozporządzenie UE w sprawie opakowań i odpadów opakowaniowych (PPWR), które zostało przyjęte 16 grudnia 2024 r., nakłada nowe zasady na dostawców opakowań, producentów, wytwórców, sprzedawców detalicznych i firmy zajmujące się gospodarką odpadami w przypadku opakowań wykonanych z dowolnego materiału wprowadzonego na rynek UE (niezależnie od lokalizacji firmy). Oczekuje się, że rozporządzenie zostanie opublikowane w Dzienniku Urzędowym UE wejdzie w życie pod koniec 2024 roku lub na początku 2025 roku i zacznie obowiązywać 18 miesięcy później.
Przykłady praktyk w zakresie etykietowania, które mogą wprowadzić konsumentów w błąd
Etykiety to kluczowe narzędzie komunikacji między producentem a konsumentem. Powinny być źródłem rzetelnych i klarownych informacji, które pomogą w podjęciu świadomej decyzji zakupowej. Niestety, nie zawsze tak jest. Wiele produktów stosuje praktyki etykietowania, które mogą wprowadzać konsumentów w błąd, od nieprecyzyjnych informacji po wizualizacje sugerujące coś, czego produkt w rzeczywistości nie oferuje. W tym artykule przyjrzymy się przykładom takich działań, ich konsekwencjom oraz sposobom, jak ich unikać.