Wykrywanie pozostałości antybiotyków w produktach spożywczych

Ostatni raport Europejskiej Agencji Leków (European Medicines Agency) pokazuje, że sprzedaż środków przeciwbakteryjnych dla zwierząt gospodarskich w latach 2010–2017 w Europie spadła o 20 proc. Raport wykazał jednak, że sytuacja nie jest jednolita w całej Europie. W sześciu krajach odnotowano wzrost sprzedaży o ponad 5 proc. W Polsce zużycie środków przeciwbakteryjnych przez hodowców, w porównaniu do okresu analizowanego wcześniej przez EMA, zwiększyło się o 28 proc.
Dołącz do prenumeratorów magazynu
"Bezpieczeństwo żywności w praktyce"
Sprawdź ofertę »
W serwisie znajdziesz:
- Informacje, o wszystkich zmianach przepisów, norm polskich lub europejskich, które mają związek z bezpieczeństwem żywności.
- Poznasz trendy żywnościowe, a także praktyczne wskazówki, dzięki którym łatwiej będzie Ci zdobyć certyfikaty jakości lub oznakować produkty.
- Gotowe wzory dokumentów i pomoc eksperta.
Logowanie
Podobne artykuły
Zobacz również
Najnowszy numer
Nr 78 - Kwiecień 2025

Skuteczna kontrola mycia i dezynfekcji w produkcji żywności – jak zapewnić bezpieczeństwo i zgodność z przepisami
Dostępny w wersji elektronicznej