FAO/WHO – Wspólne konsultacje w sprawie alergenów. Od kiedy nowa wielka ósemka?

Dodano: 9 marca 2022

Wielka ósemka alergenów została zdefiniowana w 1999 roku i dopiero po 20 latach doczekała się ponownej debaty publicznej, na razie tylko w gronie ekspertów. Komisja Kodeksu Żywnościowego od 2020 roku zajmuje się planowaniem i organizacją prac nad nowymi, zaktualizowanymi wytycznymi dotyczącymi zarządzania alergenami pokarmowymi. W grudniu 2020 roku zostało powołane grono ekspertów, którzy mają za zadanie przeprowadzić ocenę ryzyka i zidentyfikować priorytetowe alergeny pokarmowe na podstawie częstości występowania, nasilenia i siły działania.

Pozostało jeszcze 95% treści

Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub zamów dostęp.

Dołącz do prenumeratorów magazynu

"Bezpieczeństwo żywności w praktyce"

Sprawdź ofertę »
W serwisie znajdziesz:
  • Informacje, o wszystkich zmianach przepisów, norm polskich lub europejskich, które mają związek z bezpieczeństwem żywności.
  • Poznasz trendy żywnościowe, a także praktyczne wskazówki, dzięki którym łatwiej będzie Ci zdobyć certyfikaty jakości lub oznakować produkty.
  • Gotowe wzory dokumentów i pomoc eksperta.

Logowanie

Adres e-mail:

Hasło

Nie pamiętam hasła


Najnowszy numer

Nr 73 - Listopad 2024

okładka AJM73

Wykrywanie alergenów: zanieczyszczenia krzyżowe, część II

Dostępny w wersji elektronicznej