Jak w wyniku procesów przetwórstwa nasion maku lekarskiego można zmniejszyć zawartość alkaloidów opium: morfiny i kodeiny?

/appFiles/site_180/images/autor/ZUp1WynBb6XzaKi.png

Autor: Klaudia Kałwa

Dodano: 9 marca 2022

Mak lekarski (Papaver somniferum L.) uprawiany jest jako roślina jednoroczna w krajach takich jak Chiny, Indie, Czechy czy Turcja, głównie ze względu na zawartość opium i oleju. Roślina ta należy do jednych z najstarszych gatunków uprawnych przede wszystkim ze względu na wysokiej wartości olej tłoczony z nasion oraz specyficznych właściwości związanych z obecnością alkaloidów w maku. Nasiona maku zawierają do 50% oleju odznaczającego się wysoką zawartością kwasu oleinowego i linolowego.

Pozostało jeszcze 94% treści

Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub zamów dostęp.

Dołącz do prenumeratorów magazynu

"Bezpieczeństwo żywności w praktyce"

Sprawdź ofertę »
W serwisie znajdziesz:
  • Informacje, o wszystkich zmianach przepisów, norm polskich lub europejskich, które mają związek z bezpieczeństwem żywności.
  • Poznasz trendy żywnościowe, a także praktyczne wskazówki, dzięki którym łatwiej będzie Ci zdobyć certyfikaty jakości lub oznakować produkty.
  • Gotowe wzory dokumentów i pomoc eksperta.

Logowanie

Adres e-mail:

Hasło

Nie pamiętam hasła


Najnowszy numer

Nr 66 - Kwiecień 2024

okładka AJM66

Przeprowadzenie kontroli żywności przez organy upoważnione, część 1

Dostępny w wersji elektronicznej