Jak w wyniku procesów przetwórstwa nasion maku lekarskiego można zmniejszyć zawartość alkaloidów opium: morfiny i kodeiny?
Mak lekarski (Papaver somniferum L.) uprawiany jest jako roślina jednoroczna w krajach takich jak Chiny, Indie, Czechy czy Turcja, głównie ze względu na zawartość opium i oleju. Roślina ta należy do jednych z najstarszych gatunków uprawnych przede wszystkim ze względu na wysokiej wartości olej tłoczony z nasion oraz specyficznych właściwości związanych z obecnością alkaloidów w maku. Nasiona maku zawierają do 50% oleju odznaczającego się wysoką zawartością kwasu oleinowego i linolowego.
Dołącz do prenumeratorów magazynu
"Bezpieczeństwo żywności w praktyce"
Sprawdź ofertę »
W serwisie znajdziesz:
- Informacje, o wszystkich zmianach przepisów, norm polskich lub europejskich, które mają związek z bezpieczeństwem żywności.
- Poznasz trendy żywnościowe, a także praktyczne wskazówki, dzięki którym łatwiej będzie Ci zdobyć certyfikaty jakości lub oznakować produkty.
- Gotowe wzory dokumentów i pomoc eksperta.
Logowanie
Podobne artykuły
Zobacz również
Najnowszy numer
Nr 73 - Listopad 2024
Wykrywanie alergenów: zanieczyszczenia krzyżowe, część II
Dostępny w wersji elektronicznej