Jaja kurze
Jaja kurze uważane są za doskonałe pożywienie. Białko jaja to naturalne źródło wysokiej jakości białka, bogate w niezbędne aminokwasy. Żółtko jest źródłem antyoksydantów, aromatycznych aminokwasów, karotenoidów, witamin, fosfolipidów i białek, które nie tylko dostarczają wartości odżywczych, ale także wykazują działanie prozdrowotne i mogą zapobiegać m.in. chorobom serca. Z kolei skorupka jaja dostarcza dobrze przyswajalnych przez organizm minerałów, z których najważniejszy jest wapń.
Dołącz do prenumeratorów magazynu
"Bezpieczeństwo żywności w praktyce"
Sprawdź ofertę »
W serwisie znajdziesz:
- Informacje, o wszystkich zmianach przepisów, norm polskich lub europejskich, które mają związek z bezpieczeństwem żywności.
- Poznasz trendy żywnościowe, a także praktyczne wskazówki, dzięki którym łatwiej będzie Ci zdobyć certyfikaty jakości lub oznakować produkty.
- Gotowe wzory dokumentów i pomoc eksperta.
Logowanie
Podobne artykuły
Zobacz również
Najnowszy numer
Nr 73 - Listopad 2024
Wykrywanie alergenów: zanieczyszczenia krzyżowe, część II
Dostępny w wersji elektronicznej