GMO – najważniejsze akty prawne
Skrót GMO pochodzi od pierwszych liter angielskiej nazwy Genetically Modified Organizm, czyli organizm genetycznie zmodyfikowany– organizm inny niż istota ludzka, w którym materiał genetyczny został zmieniony w sposób niezachodzący w warunkach naturalnych takich jak np. krzyżowanie lub naturalna rekombinacja. Wdrożenie technik nowoczesnej biotechnologii, do których należy inżynieria genetyczna, pozwala na przenoszenie wyselekcjonowanych genów z jednego organizmu do drugiego, również w obrębie gatunków niepowiązanych ze sobą.
Dołącz do prenumeratorów magazynu
"Bezpieczeństwo żywności w praktyce"
Sprawdź ofertę »
W serwisie znajdziesz:
- Informacje, o wszystkich zmianach przepisów, norm polskich lub europejskich, które mają związek z bezpieczeństwem żywności.
- Poznasz trendy żywnościowe, a także praktyczne wskazówki, dzięki którym łatwiej będzie Ci zdobyć certyfikaty jakości lub oznakować produkty.
- Gotowe wzory dokumentów i pomoc eksperta.
Logowanie
Podobne artykuły
Zobacz również
Najnowszy numer
Nr 84 - Październik 2025

Testowanie i kontrola Yersinia w zakładzie spożywczym. Wybrane zagadnienia
Dostępny w wersji elektronicznej

![Urzędowe kontrole: co musisz wiedzieć [(na podstawie rozporządzenia w sprawie kontroli urzędowych (C/2024/6481)]](/appFiles/site_180/images/doc/d0ybTp2sOj1JGgL.jpeg)
/WiedzaiPraktyka
/wip