Orzecznictwo: Jak poprawnie klasyfikować produkt jako żywność specjalnego przeznaczenia medycznego FSMP?

Dodano: 12 grudnia 2022

Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej (TSUE) w wyroku opublikowanym 27 października 2022 r. stwierdził, że: „do celów takiej kwalifikacji nie wystarczy, że pacjent, spożywając tę żywność, odniesie z tego ogólną korzyść, ponieważ zawarte w niej substancje przeciwdziałają zaburzeniu lub łagodzą jego objawy”. Sprawdź, jakie kryteria musi spełniać żywność, aby mogła być zaklasyfikowana jako żywność specjalnego przeznaczenia medycznego w świetle wyroku TSUE. Jest to tym bardziej istotne, że wyrok TSUE dotyczy stosowanych aktualnie przepisów, nie ma okresu przejściowego umożliwiającego dostosowanie produktu do kwalifikacji.

Pozostało jeszcze 96% treści

Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub zamów dostęp.

Dołącz do prenumeratorów magazynu

"Bezpieczeństwo żywności w praktyce"

Sprawdź ofertę »
W serwisie znajdziesz:
  • Informacje, o wszystkich zmianach przepisów, norm polskich lub europejskich, które mają związek z bezpieczeństwem żywności.
  • Poznasz trendy żywnościowe, a także praktyczne wskazówki, dzięki którym łatwiej będzie Ci zdobyć certyfikaty jakości lub oznakować produkty.
  • Gotowe wzory dokumentów i pomoc eksperta.

Logowanie

Adres e-mail:

Hasło

Nie pamiętam hasła


Najnowszy numer

Nr 66 - Kwiecień 2024

okładka AJM66

Przeprowadzenie kontroli żywności przez organy upoważnione, część 1

Dostępny w wersji elektronicznej