Alkaloidy pirolizydynowe
Coraz więcej badań klinicznych potwierdza kolejne przypadki skutków ubocznych stosowania produktów roślinnych (ekstraktów). Zwłaszcza w sytuacji długotrwałego zażywania. Do najgroźniejszych zagadnień zagrażających zdrowiu a nawet i życiu należą interakcje z lekami, ale także toksyczność, działanie alergizujące, mutagenne i karcinogerne. Dlatego przed wprowadzeniem surowca roślinnego do obrotu w postaci suplementów diety należy dokonać drobiazgowej analizy ryzyka.
Dołącz do prenumeratorów magazynu
"Bezpieczeństwo żywności w praktyce"
Sprawdź ofertę »
W serwisie znajdziesz:
- Informacje, o wszystkich zmianach przepisów, norm polskich lub europejskich, które mają związek z bezpieczeństwem żywności.
- Poznasz trendy żywnościowe, a także praktyczne wskazówki, dzięki którym łatwiej będzie Ci zdobyć certyfikaty jakości lub oznakować produkty.
- Gotowe wzory dokumentów i pomoc eksperta.
Logowanie
Podobne artykuły
Zobacz również
Najnowszy numer
Nr 73 - Listopad 2024
Wykrywanie alergenów: zanieczyszczenia krzyżowe, część II
Dostępny w wersji elektronicznej