• Bezpieczeństwo żywienia
  • |
  • Bezpieczeństwo żywności
  • Aktualności
  • |
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • |
  • Dietetyka
  • |
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności w praktyceBezpieczeństwo żywności w praktyce
  • x

    Wyszukaj na stronie:

  • Zaloguj się »
  • Zamów »
  • x
  • Aktualności
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • Dietetyka
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności
PodcastyPodcasty i wideo porady ChecklistyChecklisty i procedury E-bookiE-booki MagazynMagazyn

Przydatne narzędzia

  • PodcastyPodcasty i wideo porady
  • ChecklistyChecklisty i procedury
  • E-bookiE-booki
  • MagazynMagazyn
  • Słowa kluczowe
  • żywność funkcjonalna

żywność funkcjonalna

d06e3a0e82c51f7f3c88f65fcebefcc47855b874-xlarge(1)

Składniki bioaktywne w żywności funkcjonalnej

Żywność funkcjonalna jest to żywność zawierająca składniki niezbędne dla organizmu człowieka, a ponadto wykazująca udokumentowany naukowo korzystny wpływ na poprawę zdrowia, samopoczucia człowieka, oraz zmniejszenie ryzyka chorób. Taka żywność powinna wchodzić w skład prawidłowej diety w postaci normalnej żywności, a nie przybierać formy kapsułek i pigułek.

  • 1 kwietnia 2020 r.
  • Bezpieczeństwo żywności
jedzenie grejpfruta pomaga w szybkim chudnięciu

Jak bezpiecznie używać terminu „żywność funkcjonalna”?

Coraz więcej producentów stosuje na opakowaniach oznaczenia „żywność funkcjonalna”. Najczęściej jest to znak graficzny uzupełniony o komunikat słowny. Czy taka praktyka jest zgodna z obowiązującym prawem? Czy producenci mogą umieszczać na etykietach tego typu informacje, a jeśli tak – to w jakich okolicznościach?

  • Katarzyna Kot
  • 20 stycznia 2019 r.
  • Nr 3 - Luty 2019
67146151

Informacje

  • Redakcja
  • Regulamin
  • Pomoc
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Oferta

Kontakt

  • Wiedza i Praktyka
    ul. Łotewska 9a
    03-918 Warszawa
  • Centrum Obsługi Klienta
    Czynne: pn-pt w godz. 8:00-17:00
    Telefon: 22 518 29 29
    Fax: 22 617 60 10
  • Email: cok@wip.pl

© Wiedza i Praktyka

/WiedzaiPraktyka

/wip