Nutri-Score 2.0: Czy Europa jest gotowa na analizę produktów „ultraprzetworzonych”?
Zdaniem naukowców zajmujących się zdrowym żywieniem graficzne etykiety na przodzie wykorzystujące znakowanie kolorami to skuteczne narzędzia pomagające konsumentom w dokonywaniu zdrowszych zakupów żywności poprzez wybieranie produktów o lepszym profilu odżywczym. Pytanie brzmi: czy system Nutri-Score 2.0 spełni te założenia? »
Poziom reagowania zgodny z zaleceniem 2013/711/UE
Zgodnie z rozporządzeniem Komisji (UE) 2017/644 „Poziomem reagowania” wynikającym z zalecenia 2013/711/UE nazywamy poziom danej substancji, który został określony w załączniku do tego zalecenia, a którego przekroczenie prowadzić powinno do wszczęcia postępowania, które powinno zmierzać do zidentyfikowania źródeł podwyższonych poziomów tejże substancji. »
Przegląd aktualnych metod zapobiegania bakterii Legionella
Niedawna ogólnoświatowa pandemia COVID-19 zmusiła wielu z nas do ponownej oceny sposobu, w jaki zarządzamy naszymi systemami wodnymi, i stworzyła pilną potrzebę zajęcia się ryzykiem Legionella pneumophila rozprzestrzeniania się w nieużywanych budynkach. »