• Bezpieczeństwo żywienia
  • |
  • Bezpieczeństwo żywności
  • Aktualności
  • |
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • |
  • Dietetyka
  • |
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności w praktyceBezpieczeństwo żywności w praktyce
  • x

    Wyszukaj na stronie:

  • Zaloguj się »
  • Zamów »
  • x
  • Aktualności
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • Dietetyka
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności

Przydatne narzędzia

  • PodcastyPodcasty i wideo porady
  • ChecklistyChecklisty i procedury
  • E-bookiE-booki
  • MagazynMagazyn
PodcastyPodcasty i wideo porady ChecklistyChecklisty i procedury E-bookiE-booki MagazynMagazyn

AJM72

  • Lista wydań
  • 2024
  • AJM72

Instrukcja dla producentów żywności dotkniętych powodzią

  • 8 października 2024
  • Aktualności
Więcej

Jak stosować przepisy dotyczące dodatków do żywności: przewodnik dla producentów

  • 8 października 2024

Dodatki do żywności odgrywają kluczową rolę w nowoczesnej produkcji żywności, poprawiając jej trwałość, smak, wygląd i strukturę. W Unii Europejskiej (UE) stosowanie dodatków do żywności jest ściśle regulowane, aby zapewnić bezpieczeństwo konsumentów oraz zgodność z zasadami transparentności i ochrony zdrowia. Każdy dodatek musi zostać zatwierdzony przez UE i wpisany na tzw. pozytywną listę wraz z warunkami jego stosowania. Przepisy te wynikają z rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, które określa zasady stosowania dodatków do żywności. W artykule przedstawimy, jak producenci mogą skutecznie stosować przepisy dotyczące dodatków, dbając o bezpieczeństwo żywności oraz zgodność z obowiązującymi regulacjami. »

  • Aktualności
Więcej

Nr 72 Październik 2024

  • 8 października 2024
  • 2024AJM72
Więcej

Okres trwałości produktu

  • 8 października 2024

Okres przydatności do spożycia produktu spożywczego to okres rozpoczynający się datą produkcji i/lub opakowania i kończący się datą przydatności do spożycia »

  • Aktualności
Więcej

Wykrywanie alergenów: zanieczyszczenia krzyżowe, część I

  • 8 października 2024

Na alergie pokarmowe cierpi około 220 milionów ludzi na całym świecie. Większość reakcji alergicznych na żywność jest jednak spowodowana ograniczoną liczbą alergenów pokarmowych. W większości krajów istnieją przepisy wymagające jasnego oznakowania na opakowaniu listy alergenów z określonym priorytetem, jeśli są one celowo dodawane do żywności jako składniki.  »

  • Aktualności
Więcej

Zagrożenia mikropowodziowe w zalanych budynkach

  • 8 października 2024

Powodzie tworzą środowisko sprzyjające namnażaniu się drobnoustrojów w powietrzu w pomieszczeniach, dostarczając składników odżywczych i wilgoci oraz wprowadzając nowe drobnoustroje z zewnątrz do pomieszczeń. Dlatego ważne jest, aby lepiej zrozumieć poziom proliferacji i charakterystykę drobnoustrojów w powietrzu wewnętrznym zalanych budynków. »

  • Aktualności
Więcej
436243654360436343644361

Akty prawne

E-booki

Checklisty i procedury

Zapisz się na bezpłatny newsletter
 
   

Odbierz e-book w
prezencie!

Kontrola w zakładzie produkcyjnym - jakie masz uprawnienia i obowiązki

Informacje

  • Redakcja
  • Regulamin
  • Pomoc
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Oferta

Kontakt

  • Wiedza i Praktyka
    ul. Łotewska 9a
    03-918 Warszawa
  • Centrum Obsługi Klienta
    Czynne: pn-pt w godz. 8:00-17:00
    Telefon: 22 518 29 29
    Fax: 22 617 60 10
  • Email: cok@wip.pl

© Wiedza i Praktyka

/WiedzaiPraktyka

/wip