Diagram przebiegu procesu (PFD) to rodzaj schematu blokowego ilustrującego poszczególne etapy procesu w kolejności. Celem tego arkusza informacyjnego jest opisanie podstawowych PFD oraz sposobu ich wytwarzania i stosowania w przemyśle spożywczym i rolniczym (F&A). Chociaż niniejszy arkusz informacyjny został napisany specjalnie dla PFD używanych w procesach F&A, może być stosowany w innych sytuacjach. Docelowi odbiorcy obejmują producentów, twórców procesów i produktów, specjalistów ds. jakości i bezpieczeństwa, organy regulacyjne, administratorów, naukowców zajmujących się żywnością, inżynierów i praktyków. »
W celu dostosowania przepisów UE do standardów Kodeksu Żywnościowego Komisja Europejska (KE) zaproponowała zmiany w swoich przepisach dotyczących Listeria monocytogenes w żywności gotowej do spożycia (RTE). Jeśli nowe regulacje zostaną przyjęte, wejdą w życie po 1 stycznia 2026 r. Projekt ustawy można było komentować do 8 maja 2024 r. »
Współczesny rynek żywnościowy coraz częściej podkreśla znaczenie transparentności pochodzenia i jakości produktów. Oliwa z oliwek, będąca jednym z kluczowych składników diety śródziemnomorskiej, nie jest tu wyjątkiem. Znana ze swoich wyjątkowych właściwości zdrowotnych i ceniona za niepowtarzalny smak, oliwa z oliwek stała się przedmiotem szczegółowych regulacji w Unii Europejskiej, które mają na celu ochronę konsumentów oraz utrzymanie reputacji tego cennego produktu. »
W lipcu 2021 roku wprowadzono unijny Kodeks postępowania dotyczący odpowiedzialnego prowadzenia działalności gospodarczej i praktyk marketingowych w branży spożywczej, będący jednym z pierwszych rezultatów unijnej strategii „Od pola do stołu”. Jest to dobrowolna inicjatywa „średnich aktorów” łańcucha żywnościowego – producentów żywności, sprzedaży hurtowej i detalicznej, hotelarstwa i usług gastronomicznych – mająca na celu przyspieszenie przejścia na zrównoważony system żywnościowy. »
XX wiek zaznaczył się niezwykle dynamicznym rozwojem przemysłu chemicznego, co bezpośrednio przyczyniło się do masowego wdrożenia polimerów ropopochodnych i tworzyw sztucznych w codzienne życie. Materiały te, dzięki swoim unikatowym właściwościom – trwałości, wytrzymałości, elastyczności oraz niewielkiej gęstości – szybko zyskały na popularności w wielu sektorach gospodarki. Znajdują zastosowanie w produkcji opakowań, elementów elektronicznych, komponentów transportowych, izolacji w telekomunikacji, narzędzi rolniczych, materiałów budowlanych, produktów tekstylnych i codziennego użytku. Niemalże niemożliwe jest wyobrażenie sobie współczesnego świata bez obecności materiałów polimerowych. »
W dzisiejszym globalnym środowisku biznesowym zapewnienie wysokiej jakości i bezpieczeństwa materiałów opakowaniowych stało się kluczowym wyzwaniem dla producentów i dostawców. Norma BRCGS (British Retail Consortium Global Standard) dla materiałów opakowaniowych w wersji 6 stanowi odpowiedź na te wyzwania, oferując kompleksowy zestaw wymagań zapewniających bezpieczeństwo, legalność i jakość opakowań. »
Zmiana projektów opakowań, dodawanie informacji na etykietach, a nawet zmiana nazwy marki to powszechna taktyka stosowana, aby nakłonić konsumentów dbających o zdrowie do zakupu produktów. Co więcej, w epoce czwartej rewolucji przemysłowej (zwanej Przemysłem 4.0) rozwój opakowań przeżył ogromny impuls dzięki innowacjom cyfrowym i pojawiającym się technologiom, które towarzyszyły tej rewolucji. »
Komisja Europejska – rozporządzeniem delegowanym (UE) 2023/2429, w ramach reformy „norm handlowych” w sektorze owoców i warzyw – wprowadza obowiązek wskazania na etykiecie pochodzenia suszonych owoców i orzechów, suszonych fig, suszonych winogron, bananów dojrzewających w UE. »
Panel ds. Zagrożeń Biologicznych Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (panel BIOHAZ EFSA) opublikował niedawno opinię naukową , w której zidentyfikowano najbardziej istotne trwałe mikroorganizmy w środowiskach produkcji żywności i paszy, to Salmonella , Listeria monocytogenes i Cronobacter sakazakii, a także czynniki ryzyka i interwencje związane z tymi patogenami. Opinia naukowa wykluczyła podstawowe środowiska produkcyjne. »
Parlament Europejski formalnie zatwierdził obecnie dyrektywę w sprawie wzmocnienia pozycji konsumentów na potrzeby zielonej transformacji (ECGT), której celem jest zapobieganie utrudnianiu przez nieuczciwe praktyki przedsiębiorstw utrudniania zrównoważonych wyborów konsumenckich. ECGT jest prekursorem lub „siostrzaną dyrektywą” unijnej dyrektywy w sprawie zielonych roszczeń (GCD). »
„Metody bioanalityczne” są to metody oparte na zasadach biologicznych, np. metody biologiczne wykorzystujące hodowle komórkowe, metody biologiczne bazujące na badaniu receptorów lub testy immunologiczne. Nie dają one wyników na poziomie kongenerów, a jedynie wskazanie poziomu TEQ wyrażonego w równoważnikach bioanalitycznych (BEQ), aby uwzględnić fakt, że nie wszystkie związki obecne w ekstrakcie próbki, które wywołują odpowiedź w badaniu, spełniają wszystkie wymogi zasady TEQ. »