Dubajska czekolada – czy warto ryzykować? Praktyczne wskazówki dla producentów

Dodano: 10 marca 2025
Dubajska czekolada – czy warto ryzykować? Praktyczne wskazówki dla producentów

Moda na egzotyczne produkty spożywcze nie ustaje, a konsumenci coraz częściej sięgają po towary kojarzone z luksusem i prestiżem. Jednym z trendów, który zyskuje popularność, jest „Dubajska czekolada”. Jednak niedawny wyrok niemieckiego Sądu Okręgowego w Kolonii pokazuje, że stosowanie takiej nazwy może być ryzykowne. Warto zatem zastanowić się, czy i jak można legalnie wykorzystywać tego typu oznaczenia na produktach czekoladowych.

Pozostało jeszcze 91% treści

Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub zamów dostęp.

Dołącz do prenumeratorów magazynu

"Bezpieczeństwo żywności w praktyce"

Sprawdź ofertę »
W serwisie znajdziesz:
  • Informacje, o wszystkich zmianach przepisów, norm polskich lub europejskich, które mają związek z bezpieczeństwem żywności.
  • Poznasz trendy żywnościowe, a także praktyczne wskazówki, dzięki którym łatwiej będzie Ci zdobyć certyfikaty jakości lub oznakować produkty.
  • Gotowe wzory dokumentów i pomoc eksperta.

Logowanie

Adres e-mail:

Hasło

Nie pamiętam hasła


Najnowszy numer

Nr 78 - Kwiecień 2025

okładka AJM78

Skuteczna kontrola mycia i dezynfekcji w produkcji żywności – jak zapewnić bezpieczeństwo i zgodność z przepisami

Dostępny w wersji elektronicznej