Dubajska czekolada – czy warto ryzykować? Praktyczne wskazówki dla producentów

Moda na egzotyczne produkty spożywcze nie ustaje, a konsumenci coraz częściej sięgają po towary kojarzone z luksusem i prestiżem. Jednym z trendów, który zyskuje popularność, jest „Dubajska czekolada”. Jednak niedawny wyrok niemieckiego Sądu Okręgowego w Kolonii pokazuje, że stosowanie takiej nazwy może być ryzykowne. Warto zatem zastanowić się, czy i jak można legalnie wykorzystywać tego typu oznaczenia na produktach czekoladowych.
Dołącz do prenumeratorów magazynu
"Bezpieczeństwo żywności w praktyce"
Sprawdź ofertę »
W serwisie znajdziesz:
- Informacje, o wszystkich zmianach przepisów, norm polskich lub europejskich, które mają związek z bezpieczeństwem żywności.
- Poznasz trendy żywnościowe, a także praktyczne wskazówki, dzięki którym łatwiej będzie Ci zdobyć certyfikaty jakości lub oznakować produkty.
- Gotowe wzory dokumentów i pomoc eksperta.
Logowanie
Podobne artykuły
Zobacz również
Najnowszy numer
Nr 78 - Kwiecień 2025

Skuteczna kontrola mycia i dezynfekcji w produkcji żywności – jak zapewnić bezpieczeństwo i zgodność z przepisami
Dostępny w wersji elektronicznej