Jak przygotować się do zmian w regulacjach dotyczących Listeria monocytogenes?

Od 1 lipca 2026 r. wejdą w życie nowe przepisy dotyczące Listeria monocytogenes, które w istotny sposób wpłyną na producentów żywności gotowej do spożycia (RTE). Nowe Rozporządzenie Komisji (UE) 2024/2895 zaostrza wymagania dotyczące obecności tego patogenu w produktach spożywczych i obejmuje cały okres przydatności do spożycia, a nie tylko moment opuszczenia zakładu produkcyjnego.
Dołącz do prenumeratorów magazynu
"Bezpieczeństwo żywności w praktyce"
Sprawdź ofertę »
W serwisie znajdziesz:
- Informacje, o wszystkich zmianach przepisów, norm polskich lub europejskich, które mają związek z bezpieczeństwem żywności.
- Poznasz trendy żywnościowe, a także praktyczne wskazówki, dzięki którym łatwiej będzie Ci zdobyć certyfikaty jakości lub oznakować produkty.
- Gotowe wzory dokumentów i pomoc eksperta.
Logowanie
Podobne artykuły
Zobacz również
Najnowszy numer
Nr 78 - Kwiecień 2025

Skuteczna kontrola mycia i dezynfekcji w produkcji żywności – jak zapewnić bezpieczeństwo i zgodność z przepisami
Dostępny w wersji elektronicznej