Raport Unii Europejskiej One Health 2023 na temat chorób odzwierzęcych

Dyrektywa 2003/99/WE zobowiązuje Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) do monitorowania i raportowania danych dotyczących zoonoz w państwach członkowskich Unii Europejskiej. Co roku EFSA, we współpracy z Europejskim Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC), opracowuje szczegółowe sprawozdanie na temat rozprzestrzeniania się tych chorób. ECDC koncentruje się na nadzorze nad chorobami zakaźnymi u ludzi, a wspólne raporty obu instytucji stanowią kluczowe źródło informacji dla organów weterynaryjnych i odpowiedzialnych za bezpieczeństwo żywności.
Dołącz do prenumeratorów magazynu
"Bezpieczeństwo żywności w praktyce"
Sprawdź ofertę »
W serwisie znajdziesz:
- Informacje, o wszystkich zmianach przepisów, norm polskich lub europejskich, które mają związek z bezpieczeństwem żywności.
- Poznasz trendy żywnościowe, a także praktyczne wskazówki, dzięki którym łatwiej będzie Ci zdobyć certyfikaty jakości lub oznakować produkty.
- Gotowe wzory dokumentów i pomoc eksperta.
Logowanie
Podobne artykuły
Zobacz również
Najnowszy numer
Nr 78 - Kwiecień 2025

Skuteczna kontrola mycia i dezynfekcji w produkcji żywności – jak zapewnić bezpieczeństwo i zgodność z przepisami
Dostępny w wersji elektronicznej