EFSA: ponowna ocena enzymu podpuszczki zawierającej chymozynę i pepsynę

Dodano: 9 grudnia 2022
EFSA: ponowna ocena enzymu podpuszczki zawierającej chymozynę i pepsynę

Enzymy spożywcze znajdujące się w obrocie w Unii Europejskiej w tym również nowe, podlegają ocenie bezpieczeństwa przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i zatwierdzeniu za pośrednictwem wspólnotowego wykazu UE.

Rozporządzenie nr 1331/2008 zawiera unijne procedury oceny bezpieczeństwa i procedury wydawania zezwoleń na dodatki do żywności, enzymy spożywcze i środki aromatyzujące.

Z artykułu dowiesz się m.in.:

Jaka jest wynik ponownej oceny enzymu podpuszczki zawierającej chymozynę i pepsynę

Jaka jest potencjalna alergenność enzymu

Pozostało jeszcze 80% treści

Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub zamów dostęp.

Dołącz do prenumeratorów magazynu

"Bezpieczeństwo żywności w praktyce"

Sprawdź ofertę »
W serwisie znajdziesz:
  • Informacje, o wszystkich zmianach przepisów, norm polskich lub europejskich, które mają związek z bezpieczeństwem żywności.
  • Poznasz trendy żywnościowe, a także praktyczne wskazówki, dzięki którym łatwiej będzie Ci zdobyć certyfikaty jakości lub oznakować produkty.
  • Gotowe wzory dokumentów i pomoc eksperta.

Logowanie

Adres e-mail:

Hasło

Nie pamiętam hasła


Najnowszy numer

Nr 73 - Listopad 2024

okładka AJM73

Wykrywanie alergenów: zanieczyszczenia krzyżowe, część II

Dostępny w wersji elektronicznej