Mykotoksyny wciąż groźne – co warto wiedzieć

/appFiles/site_180/images/autor/WBxA4KJgyVOiTeR.png

Autor: Katarzyna Kot

Dodano: 5 lutego 2025
Mykotoksyny wciąż groźne – co warto wiedzieć

Mykotoksyny to substancje toksyczne wytwarzane przez niektóre gatunki pleśni, które mogą zanieczyszczać żywność i pasze, stanowiąc zagrożenie dla zdrowia ludzi i zwierząt. Choć unijne przepisy nieustannie ewoluują, aby kontrolować poziom zanieczyszczeń, wyzwania związane z mykotoksynami pozostają aktualne. W tym artykule przedstawiamy kluczowe zmiany w przepisach oraz ich znaczenie dla bezpieczeństwa żywności.

Pozostało jeszcze 96% treści

Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub zamów dostęp.

Dołącz do prenumeratorów magazynu

"Bezpieczeństwo żywności w praktyce"

Sprawdź ofertę »
W serwisie znajdziesz:
  • Informacje, o wszystkich zmianach przepisów, norm polskich lub europejskich, które mają związek z bezpieczeństwem żywności.
  • Poznasz trendy żywnościowe, a także praktyczne wskazówki, dzięki którym łatwiej będzie Ci zdobyć certyfikaty jakości lub oznakować produkty.
  • Gotowe wzory dokumentów i pomoc eksperta.

Logowanie

Adres e-mail:

Hasło

Nie pamiętam hasła


Najnowszy numer

Nr 78 - Kwiecień 2025

okładka AJM78

Skuteczna kontrola mycia i dezynfekcji w produkcji żywności – jak zapewnić bezpieczeństwo i zgodność z przepisami

Dostępny w wersji elektronicznej