Mykotoksyny wciąż groźne – co warto wiedzieć

Mykotoksyny to substancje toksyczne wytwarzane przez niektóre gatunki pleśni, które mogą zanieczyszczać żywność i pasze, stanowiąc zagrożenie dla zdrowia ludzi i zwierząt. Choć unijne przepisy nieustannie ewoluują, aby kontrolować poziom zanieczyszczeń, wyzwania związane z mykotoksynami pozostają aktualne. W tym artykule przedstawiamy kluczowe zmiany w przepisach oraz ich znaczenie dla bezpieczeństwa żywności.
Dołącz do prenumeratorów magazynu
"Bezpieczeństwo żywności w praktyce"
Sprawdź ofertę »
W serwisie znajdziesz:
- Informacje, o wszystkich zmianach przepisów, norm polskich lub europejskich, które mają związek z bezpieczeństwem żywności.
- Poznasz trendy żywnościowe, a także praktyczne wskazówki, dzięki którym łatwiej będzie Ci zdobyć certyfikaty jakości lub oznakować produkty.
- Gotowe wzory dokumentów i pomoc eksperta.
Logowanie
Podobne artykuły
Zobacz również
Najnowszy numer
Nr 78 - Kwiecień 2025

Skuteczna kontrola mycia i dezynfekcji w produkcji żywności – jak zapewnić bezpieczeństwo i zgodność z przepisami
Dostępny w wersji elektronicznej