Nowe białko, nowe ryzyko. Jak informować o potencjalnej alergii, gdy składnik nie jest na liście alergenów UE?

Rosnące zapotrzebowanie na alternatywne, zrównoważone źródła białka zmienia sposób, w jaki projektujemy i produkujemy żywność. Według danych FAO, do 2050 roku światowa produkcja żywności będzie musiała wzrosnąć o ponad 60%, by zaspokoić potrzeby rosnącej populacji. Odpowiedzią na to wyzwanie są m.in. białka z owadów, mikroalgi, glony morskie czy białka roślinne nowej generacji. Innowacja jest konieczna – ale wiąże się też z ryzykiem, które prawo żywnościowe wymaga zidentyfikować, ocenić i odpowiednio zakomunikować.
Dołącz do prenumeratorów magazynu
"Bezpieczeństwo żywności w praktyce"
Sprawdź ofertę »
W serwisie znajdziesz:
- Informacje, o wszystkich zmianach przepisów, norm polskich lub europejskich, które mają związek z bezpieczeństwem żywności.
- Poznasz trendy żywnościowe, a także praktyczne wskazówki, dzięki którym łatwiej będzie Ci zdobyć certyfikaty jakości lub oznakować produkty.
- Gotowe wzory dokumentów i pomoc eksperta.
Logowanie
Podobne artykuły
Zobacz również
Najnowszy numer
Nr 81 - Lipiec 2025

Nowe białko, nowe ryzyko. Jak informować o potencjalnej alergii, gdy składnik nie jest na liście alergenów UE?
Dostępny w wersji elektronicznej