Nowe podejście do alergenów: na horyzoncie zmiany
Rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 wskazuje 14 alergenów, w tym gorczycę oraz jej pochodne. Nie wszystkie składniki wywodzące się z alergenów wymagają jednak deklaracji ze względu na brak cech alergizujących, na przykład w przypadku całkowicie rafinowanego oleju sojowego, który jest produktem pochodzącym z soi (alergenu).
Z artykułu dowiesz się m.in.:
-
czy producenci używający kwasu behenowego będą musieli zmienić etykiety?
-
czy kwas behenowy został uznany za alergen tak jak gorczyca?
Dołącz do prenumeratorów magazynu
"Bezpieczeństwo żywności w praktyce"
Sprawdź ofertę »
W serwisie znajdziesz:
- Informacje, o wszystkich zmianach przepisów, norm polskich lub europejskich, które mają związek z bezpieczeństwem żywności.
- Poznasz trendy żywnościowe, a także praktyczne wskazówki, dzięki którym łatwiej będzie Ci zdobyć certyfikaty jakości lub oznakować produkty.
- Gotowe wzory dokumentów i pomoc eksperta.
Logowanie
Podobne artykuły
Zobacz również
Najnowszy numer
Nr 73 - Listopad 2024
Wykrywanie alergenów: zanieczyszczenia krzyżowe, część II
Dostępny w wersji elektronicznej