Monakolina K.: aktualny status oświadczenia zdrowotnego
Na poziomie Unii Europejskiej finalizowane są prace nad usunięciem oświadczenia zdrowotnego o monakolinie K z fermentowanego czerwonego ryżu. Obecnie oświadczenie to, głoszące, że „Monakolina K z fermentowanego czerwonego ryżu pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi", znajduje się na liście dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych według rozporządzenia 432/2012.
Z artykułu dowiesz się m.in.:
-
jakie są wnioski EFSA, dotyczące bezpieczeństwa stosowania monakoliny K,
-
jakie są konsekwencje dla producentów
-
jak będzie przebiegał proces legislacyjny
Dołącz do prenumeratorów magazynu
"Bezpieczeństwo żywności w praktyce"
Sprawdź ofertę »
W serwisie znajdziesz:
- Informacje, o wszystkich zmianach przepisów, norm polskich lub europejskich, które mają związek z bezpieczeństwem żywności.
- Poznasz trendy żywnościowe, a także praktyczne wskazówki, dzięki którym łatwiej będzie Ci zdobyć certyfikaty jakości lub oznakować produkty.
- Gotowe wzory dokumentów i pomoc eksperta.
Logowanie
Podobne artykuły
Zobacz również
Najnowszy numer
Nr 73 - Listopad 2024
Wykrywanie alergenów: zanieczyszczenia krzyżowe, część II
Dostępny w wersji elektronicznej