Ocena QPS

Europejski Urząd ds. Żywności i Bezpieczeństwa (EFSA) jest proszony o ocenę bezpieczeństwa czynników biologicznych we wnioskach, które otrzymuje w celu uzyskania zezwolenia na dopuszczenie do obrotu dodatków paszowych, dodatków do żywności, enzymów spożywczych, środków aromatyzujących do żywności, nowe potrawy oraz środków ochrony roślin („produkty regulowane”).
Z artykułu dowiesz się m.in.:
Jakie są wzajemne zależności pomiędzy oceną QPS a zezwoleniem na dopuszczenie do obrotu?
Kto może dokonać oceny QPS?
Jak przebiega proces QPS?
Dołącz do prenumeratorów magazynu
"Bezpieczeństwo żywności w praktyce"
Sprawdź ofertę »
W serwisie znajdziesz:
- Informacje, o wszystkich zmianach przepisów, norm polskich lub europejskich, które mają związek z bezpieczeństwem żywności.
- Poznasz trendy żywnościowe, a także praktyczne wskazówki, dzięki którym łatwiej będzie Ci zdobyć certyfikaty jakości lub oznakować produkty.
- Gotowe wzory dokumentów i pomoc eksperta.
Logowanie
Podobne artykuły
Zobacz również
Najnowszy numer
Nr 82 - Sierpień 2025

Nowe limity arsenu nieorganicznego w rybach i owocach morza – zmiana rozporządzenia Komisji (WE) nr 2023/915
Dostępny w wersji elektronicznej