Ponowna ocena Erytrytolu (E 968) jako dodatku do żywności i odrzucenie wniosku o wyłączenie ostrzeżenia o efektach przeczyszczających

Dodano: 7 stycznia 2024
Ponowna ocena Erytrytolu (E 968) jako dodatku do żywności i odrzucenie wniosku o wyłączenie ostrzeżenia o efektach przeczyszczających

W świetle ostatnich badań, panel ekspertów ponownie ocenił erytrytol (E 968) – popularny dodatek do żywności, wykorzystywany jako substancja słodząca. Erytrytol, poliol otrzymywany poprzez fermentację z Moniliella pollinis BC lub Moniliella megachiliensis KW3-6, jest dobrze wchłaniany przez ludzki organizm, a jego metabolizm prowadzi do powstania erytronianu. Niewielka część tej substancji jest metabolizowana, a większość jest wydalana z moczem w niezmienionej formie. Badania nie wykazały obaw dotyczących genotoksyczności erytrytolu.

Z artykułu dowiesz się m.in.:
  • jak należy etykietować żywność zawierającą erytrytol

  • jaka jest ustalona dolna granica bezpiecznego poziomu NOEL

  • jaka jest wartość ADI

Pozostało jeszcze 67% treści

Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub zamów dostęp.

Dołącz do prenumeratorów magazynu

"Bezpieczeństwo żywności w praktyce"

Sprawdź ofertę »
W serwisie znajdziesz:
  • Informacje, o wszystkich zmianach przepisów, norm polskich lub europejskich, które mają związek z bezpieczeństwem żywności.
  • Poznasz trendy żywnościowe, a także praktyczne wskazówki, dzięki którym łatwiej będzie Ci zdobyć certyfikaty jakości lub oznakować produkty.
  • Gotowe wzory dokumentów i pomoc eksperta.

Logowanie

Adres e-mail:

Hasło

Nie pamiętam hasła


Najnowszy numer

Nr 73 - Listopad 2024

okładka AJM73

Wykrywanie alergenów: zanieczyszczenia krzyżowe, część II

Dostępny w wersji elektronicznej