Stosowanie zamienników soli o niższej zawartości sodu: wytyczne WHO

Nadmierna konsumpcja sodu jest jednym z głównych czynników ryzyka nadciśnienia tętniczego i chorób sercowo-naczyniowych. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) wysokie spożycie soli prowadzi do milionów przedwczesnych zgonów rocznie, a większość populacji przekracza zalecane normy spożycia sodu. W odpowiedzi na ten problem WHO opracowało nowe wytyczne dotyczące stosowania zamienników soli o obniżonej zawartości sodu (LSSS – Lower-Sodium Salt Substitutes), które mogą stać się skutecznym narzędziem w strategiach redukcji spożycia sodu.
Dołącz do prenumeratorów magazynu
"Bezpieczeństwo żywności w praktyce"
Sprawdź ofertę »
W serwisie znajdziesz:
- Informacje, o wszystkich zmianach przepisów, norm polskich lub europejskich, które mają związek z bezpieczeństwem żywności.
- Poznasz trendy żywnościowe, a także praktyczne wskazówki, dzięki którym łatwiej będzie Ci zdobyć certyfikaty jakości lub oznakować produkty.
- Gotowe wzory dokumentów i pomoc eksperta.
Logowanie
Podobne artykuły
Zobacz również
Najnowszy numer
Nr 78 - Kwiecień 2025

Skuteczna kontrola mycia i dezynfekcji w produkcji żywności – jak zapewnić bezpieczeństwo i zgodność z przepisami
Dostępny w wersji elektronicznej