Jak radzić sobie z nieuczciwą konkurencją na rynku żywnościowym czyli problem niezgodnego z prawem naśladownictwa produktów*[1]
Wprowadzenie na rynek produktu jest przedsięwzięciem skomplikowanym, które wymaga nie tylko odpowiednio dużego nakładu finansowego, ale także i poświęcenia ogromnej ilości czasu. Gdy jednak uda nam się ten proces zakończyć z sukcesem i nasz produkt zdobędzie właściwą sobie renomę i rozpoznawalność, mogą rozpocząć się problemy z chęcią jego bezprawnego kopiowania przez inne podmioty. Zdarzają się sytuacje, gdy nasz konkurent rozpoczyna wytwarzać łudząco podobne wyroby, z charakterystycznym dla nas opakowaniem, a także stosować na nich bardzo podobną nazwę, czy też bardzo zbliżone do naszych materiały reklamowe. Co wtedy zrobić? Jakie kroki prawne może podjąć przedsiębiorca, któremu z takim problemem przyszło się mierzyć?
Deklaracja zgodności - opakowania z recyklingu
Zarówno w Polsce jak również w krajach Unii Europejskiej dopuszczalne jest stosowanie odpadów z tworzyw sztucznych uzyskanych w procesie recyklingu do wytwarzania materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Opakowania z tworzyw sztucznych stanowią znaczną część wyrobów stosowanych do ochrony żywności- tj. mniejsze straty żywności oraz znaczne przedłużenie jej trwałości. Dodatkowym pozytywnym aspektem jest możliwość ich powtórnego użycia.
Drobnoustroje wywołujące zakażenia i zatrucia pokarmowe
Egzotoksyny – wydzielane przez żywe komórki, znajdują się w dużej ilości w pożywce (żywności). Wysoce toksyczne, powodują śmierć w dawkach miligramowych. Względnie niestałe zostają unaczynione przez ogrzanie w temperaturze 60 °C (można przez działanie formaliny, przeprowadzić w nietoksyczny antygenowo czynny taksoid), silne antygeny powodujące powstawanie przeciwciał o wysokim mianie. Proteiny o masie cząsteczkowej 10000 – 900000 wytwarzane głównie przez bakterie Gram dodatnie.
Enzymy stosowane w przemyśle spożywczym
Enzymy co to takiego?
Enzymy to nic innego jak białka lub glikoproteiny produkowane przez organizmy wykazujące właściwości katalityczne. Jako katalizatory wykazują dużą efektywność katalityczną i specyficzność w katalizowaniu (przyśpieszaniu) reakcji chemicznych. W skład enzymu wchodzi część białkowa i niebiałkowa, ta druga to najczęściej koenzymy lub kofaktory czy węglowodany.
Zmiany w wiodących normach i standardach dotyczących branży spożywczej
Świat pędzi coraz szybciej, przez co pojawia się coraz więcej skandali związanych z przemysłem spożywczym. W związku z tym przed sieciami handlowymi, twórcami standardów oraz samymi producentami stają coraz to nowe wyzwania – aby nadążyć za zmieniającym się światem, konieczne są modyfikacje i rozwój norm, a także dostosowanie ich do poszczególnych branż oraz grup producentów. Nie powinno więc dziwić, że standardy zarówno dla branży spożywczej, paszowej, jak i opakowaniowe nieustannie się zmieniają, co pokazały zeszły oraz obecny rok.
Który system certyfikacji GFSI jest dla mnie najlepszy?
Wybór standardu wpłynie na kulturę bezpieczeństwa żywności w Twojej organizacji i bezpośrednie przyszłe inwestycje.
Wybór standardu certyfikacji jest ważnym krokiem dla każdej organizacji. Jako osoba odpowiedzialna za bezpieczeństwo i jakość, wybierasz zasady, których organizacja będzie musiała przestrzegać w dłuższej perspektywie czasowej. Z całą pewnością można powiedzieć, że wybór standardu będzie kształtować kulturę bezpieczeństwa żywności w Twojej organizacji i będzie miał znaczący wpływ na wszystkie przyszłe inwestycje oraz plany rozwoju.
Opinia EFSA - Jak ocenić bezpieczeństwo środków i preparatów botanicznych przeznaczonych do użytku jako składniki suplementów diety?
Komitet Naukowy EFSA udzielił wytycznych na temat danych naukowych potrzebnych do przeprowadza- nia oceny bezpieczeństwa środka lub preparatu botanicznego. Zaproponował również dwuetapowe podejście naukowe do oceny bezpieczeństwa w zależności od dostępnej wiedzy na temat danego środka botanicznego oraz substancji, które zawiera.