Arabinoksylany w ziarnach pszenicy – właściwości, wpływ na jakość wypieku
Ziarno zbóż w stadium całkowitej dojrzałości, to jeden z najważniejszych surowców w gospodarce żywnościowej świata. Aktualne technologie uprawy zbóż i postęp genetyczny w hodowli ich odmian spowodowały wysoką produkcję w krajach Europy Zachodniej, wręcz jej nadwyżkę. Konieczne stało się szukanie innych niż dotychczas możliwości wykorzystania ziarna zbóż, np. zbierając je z pola w stanie niedojrzałym.
Konopie włókniste (Cannabis sativa L.) w ujęciu przepisów o nowej żywności
W ostatnich latach w Polsce obserwuje się wzrost zainteresowania konsumentów produktami pochodzącymi z konopi siewnych (Cannabis sativa L.). Rosnąca popularność konopi przekłada się na stale poszerzany asortyment tych produktów na pólkach sklepowych.
Nowelizacja ustawy wprowadza jeden organ kontroli
Za sprawą nowelizacji ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych od lipca 2020 r. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) będzie kontrolowała żywność zarówno na etapie produkcji i przetwarzania, jak i dystrybucji.
Polska Izba Mleka " BEZ GMO"
Polska Izba Mleka (zwana dalej PIM) wychodząc naprzeciw rosnącym oczekiwaniom konsumentów oraz podmiotów zrzeszonych w PIM, opracowała Standard Polskiej Izby Mleka „BEZ GMO” (zwany dalej Standard PIM „BEZ GMO”). Umożliwia on członkom PIM oraz innym, niezrzeszonym podmiotom działającym w łańcuchu spożywczym i paszowym wdrożenie wymagań zapewniających stosowanie najlepszych praktyk w obszarze produktów BEZ GMO oraz zapewnienie zgodności z przepisami prawa.
Składniki białkowe w mieszankach paszowych dla kurcząt brojlerów, wpływ na wartość poubojową mięsa
Mięso drobiowe obok mięsa wieprzowego jest najchętniej wybieranym gatunkiem mięs w Polsce. Coraz częściej do łask wracają podroby jadalne. Przy wyborze produktów mięsnych konsumenci zwracają uwagę na ich jakość i sensorykę. Jakość mięsa zależna jest od czynników genetycznych, środowiskowych, obrotu przedubojowego a także żywienia. Każda zmiana w żywieniu, składu dawki pokarmowej ma wpływ na wskaźniki odchowu i wartość rzeźną kurcząt i zwierząt rzeźnych.