• WSZYSTKIE
  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018

Spis treści wydania drukowanego

Artykuły

  • Arabinoksylany w ziarnach pszenicy – właściwości, wpływ na jakość wypieku

    Ziarno zbóż w stadium całkowitej dojrzałości, to jeden z najważniejszych surowców  w gospodarce żywnościowej świata. Aktualne technologie uprawy zbóż i postęp genetyczny w hodowli ich odmian spowodowały wysoką produkcję w krajach Europy Zachodniej, wręcz jej nadwyżkę. Konieczne stało się szukanie innych niż dotychczas możliwości wykorzystania ziarna zbóż, np. zbierając je z pola w stanie niedojrzałym. 
  • Konopie włókniste (Cannabis sativa L.) w ujęciu przepisów o nowej żywności

    W ostatnich latach w Polsce obserwuje się wzrost zainteresowania konsumentów produktami pochodzącymi z konopi siewnych (Cannabis sativa L.). Rosnąca popularność konopi przekłada się na stale poszerzany asortyment tych produktów na pólkach sklepowych.
  • Nowelizacja ustawy wprowadza jeden organ kontroli

    Za sprawą nowelizacji ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych od lipca 2020 r. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) będzie kontrolowała żywność zarówno na etapie produkcji i przetwarzania, jak i dystrybucji.
  • Polska Izba Mleka " BEZ GMO"

    Polska Izba Mleka (zwana dalej PIM) wychodząc naprzeciw rosnącym oczekiwaniom konsumentów oraz podmiotów zrzeszonych w PIM, opracowała Standard Polskiej Izby Mleka „BEZ GMO” (zwany dalej Standard PIM „BEZ GMO”). Umożliwia on członkom PIM oraz innym, niezrzeszonym podmiotom działającym w łańcuchu spożywczym i paszowym wdrożenie wymagań zapewniających stosowanie najlepszych praktyk w obszarze produktów BEZ GMO oraz zapewnienie zgodności z przepisami prawa. 
  • Składniki białkowe w mieszankach paszowych dla kurcząt brojlerów, wpływ na wartość poubojową mięsa

    Mięso drobiowe obok mięsa wieprzowego jest najchętniej wybieranym gatunkiem mięs w Polsce. Coraz częściej do łask wracają podroby jadalne. Przy wyborze produktów mięsnych konsumenci zwracają uwagę na ich jakość i sensorykę. Jakość mięsa zależna jest od czynników genetycznych, środowiskowych, obrotu przedubojowego a także żywienia. Każda zmiana w żywieniu, składu dawki pokarmowej ma wpływ na wskaźniki odchowu i wartość rzeźną kurcząt i zwierząt rzeźnych.

Aktualnie przeglądasz

Bezpieczeństwo żywności w praktyce, Numer 18, Maj 2020 r. - Nr 18
AJM18 okladka do druku-1