Strategia od Pola do Stołu - jak wpłynie na produkcję żywności?
Kiedy Komisja Europejska opublikowała długo oczekiwaną strategię „od pola do stołu”, natychmiast pojawiły się głosy zwolenników, jak i przeciwników. Strategia jest częścią Europejskiego Zielonego Ładu - najbardziej ambitnego pod względem środowiskowym wniosku legislacyjnego nowej Komisji, której pięcioletnia kadencja rozpoczęła się w grudniu ubiegłego roku.
Artykuły
Jak ubiegać się o znak jakości “Poznaj Dobrą Żywność”?
Głównym celem Programu PDŻ
–
Poznaj Dobrą Żywność jest informowanie o wysokiej jakości produktów żywnościowych. Udział w Programie jest dobrowolny i co najważniejsze bezpłatny. W programie mogą uczestniczyć przedsiębiorcy Państw Członkowskich Unii Europejskiej.
Jakim odpadem będą zużyte maseczki ochronne. Pytania od Czytelników
Jakim odpadem będą zużyte maseczki ochronne stosowane profilaktycznie w związku z koronawirusem przez pracowników? Czy to zwykła zużyta odzież, czy już potencjalny materiał niebezpieczny, medyczny – zakaźny?
Rolnictwo ekologiczne - ukryty potencjał
Strategia “Od pola do stołu” i “Strategia na rzecz bioróżnorodności” wyznaczają ambitne cele dla sektora rolnego, aby zapewnić jego gotowość na dostosowanie się do założeń Europejskiego Zielonego Ładu. Rolnictwo ekologiczne będzie kluczowym elementem w procesie przejścia w stronę bardziej zrównoważonego systemu żywnościowego i lepszej ochrony różnorodności biologicznej"
.
Jak bezpiecznie i zgodnie z prawem gospodarować odpadami
Każdy zakład produkcji spożywczej powinien wywiązywać się z obowiązków wynikających z przepisów prawa środowiskowego. Jednym z priorytetów polityki środowiskowej pozostaje kwestia minimalizowania ilości odpadów i zagospodarowania ich zgodnie z prawem. W artykule prezentujemy praktyczne sposoby zarzadzania i reorganizacji, by lepiej sprostać wymogom ochrony środowiska.