Konferencja “Od pola do stołu” 2021: „Wspólne tworzenie zrównoważonych systemów żywnościowych”
Celem ramach strategii „Od pola do stołu” jest kształtowanie ścieżki UE w kierunku zrównoważonego systemu żywnościowego, który jest sprawiedliwy, zdrowy i przyjazny dla środowiska. Aby osiągnąć ten cel ważne jest zaangażowanie uczestników łańcucha żywnościowego oraz omawianie z nimi wyzwań i możliwości związanych z przejściem na zrównoważone systemy żywnościowe.
Artykuły
Kodeks postępowania UE w zakresie odpowiedzialnego biznesu spożywczego i praktyk marketingowych
Kodeks postępowania UE w zakresie odpowiedzialnego biznesu spożywczego i praktyk marketingowych jest jednym z pierwszych rezultatów strategii „Od pola do stołu” i integralną częścią jej planu działania.
Jak chronić się przed nieuczciwymi praktykami handlowymi
Sposób funkcjonowania łańcucha dostaw żywności wpływa na sytuację każdego europejskiego konsumenta. Uczciwe i zrównoważone relacje między poszczególnymi uczestnikami tego łańcucha wpływają bowiem na odpowiednią podaż, jakość i cenę oferowanych środków spożywczych, co przyczynia się do zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego.
„Od pola do stołu”, rezolucja Parlamentu Europejskiego
Parlament Europejski, Strategia „Od pola do stołu” Rezolucja Parlamentu Europejskiego z dnia 20 października 2021 r. w sprawie strategii „od pola do stołu” na rzecz sprawiedliwego, zdrowego i przyjaznego dla środowiska systemu żywnościowego (2020/2260(INI))