• WSZYSTKIE
  • 2022
  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018

Spis treści wydania drukowanego

Temat numeru

  • Najważniejsze zasady wycofywania produktów z obrotu

    Wycofanie z rynku to dobrowolne i/lub obowiązkowe działanie polegające na wycofaniu produktu ze sprzedaży detalicznej lub dystrybucji. Niektóre możliwe zdarzenia, które mogą spowodować wycofanie, obejmują klęski żywiołowe (powódź, katastrofy naturalne, pożar), wypadki, błędy, przerwy w dostawie prądu, skażenie bakteryjne lub wirusowe, sytuacje pandemiczne i działania spowodowane przez człowieka (zamierzone skażenie, niewłaściwe oznakowanie, błędne oznakowanie alergenów).

Artykuły

  • „Od pola do stołu” – rezolucja Parlamentu Europejskiego, cz. II

    Europejski Zielony Ład stanowi główny punkt programu działań politycznych Komisji. Jego głównym celem jest osiągnięcie zrównoważonego rozwoju i neutralności klimatycznej w Europie do 2050 roku, co ma posłużyć do przyciągnięcia inwestycji i stanowić czynnik wzrostu gospodarczego. 
  • Sygnalista w firmie – kim jest i kiedy będzie chroniony

    Ostatnio w różnych publikacjach przewija się wiele informacji, w których pojawia się termin „sygnalista”. Przyczyną jest bliskie (planowane na grudzień 2021 r.) wdrożenie do polskich przepisów postanowień unijnej dyrektywy w sprawie ochrony osób zgłaszających naruszenia prawa Unii. Kim jest sygnalista i jakie będą zasady jego ochrony?
  • Ciała obce w przetwórstwie mięsa i drobiu — jak zapobiegać

    Zanieczyszczenie ciałami obcymi może mieć fatalny wpływ na sprzedaż mięsa i drobiu, ale najnowsze i coraz bardziej wyrafinowane technologie skutecznie zapobiegają tego typu zdarzeniom.
  • Błędy na etykietach w świetle orzecznictwa

    Producent soku z granatu umieścił na etykiecie informację „Poleca dietetyk M.K.”. Organ kontrolny uznał, że jest to oświadczenie zdrowotne oraz że umieszczenie ww. zwrotu wprowadza w błąd co do składu środka spożywczego.
  • Tlenek etylenu (EtO) w żywności – jak zarządzać bezpieczeństwem

    Kraje europejskie i Wielka Brytania borykają się z narastającą liczbą wycofań produktów spożywczych z powodu wykrycia obecności tlenku etylenu.

Aktualnie przeglądasz

Styczeń 2022 - Nr 38
okładka AJM38