• WSZYSTKIE
  • 2023
  • 2022
  • 2021
  • 2020
  • 2019

Spis treści wydania drukowanego

Temat numeru

  • Czy Nutri-Score wprowadza w błąd?

    Od chwili gdy w Polsce niektóre sieci handlowe wdrożyły ten dobrowolny system znakowania żywności, nie milkną głosy krytyki. I w zasadzie krytyczny stosunek do tego typu znakowania jest dominujący. Czy słusznie?

Artykuły

  • Listeria monocytogenes badania przechowalnicze część I

    Bardzo ważnym elementem w produkcji bezpiecznej żywności jest wysoka świadomość oraz zaangażowanie osób odpowiedzialnych za zarządzanie zakładem. Zróżnicowany zakres wiedzy i kompetencji wśród pracowników przedsiębiorstw oraz pracowników zespołów ds. jakości ma znaczący wpływ na poziom spełnienia standardów jakości i bezpieczeństwa żywności. 
  • E.coli – jak zapobiegać zanieczyszczeniom krzyżowym

  • Współpraca z biznesem na rzecz przygotowań do wznowienia eksportu i powojennej odbudowy Ukrainy

    Rozpoczyna się nabór polskich firm zainteresowanych wznowieniem eksportu i udziałem w odbudowie Ukrainy. Projekt Ministerstwa Rozwoju i Technologii zakłada współpracę na tym polu z biznesem. Polska Agencja Inwestycji i Handlu (PAIH) zostanie operatorem Programu.
  • Monakolina K: zmiana limitów

    Od 22 czerwca w obrocie nie mogą znajdować się suplementy diety zawierające 3 mg lub więcej monakoliny. Rozporządzenie Komisji Europejskiej (UE) 022/860 z 1 czerwca 2022 r. zmieniające załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do monakolin ze sfermentowanego czerwonego ryżu nie przewidywało żadnego okresu przejściowego.
  • Żywność z recyklingu tzw. Upcycled Food

    Marnowanie żywności to globalny kryzys, który paradoksalnie towarzyszy niedoborom żywności. Obiecującym rozwiązaniem problemów związanych z brakiem bezpieczeństwa żywnościowego i marnotrawieniem żywności jest żywność z recyklingu.

Aktualnie przeglądasz

Lipiec/Sierpień 2022 - Nr 45
AJM45 okładka