• WSZYSTKIE
  • 2023
  • 2022
  • 2021
  • 2020
  • 2019

Spis treści wydania drukowanego

Temat numeru

  • Organizmy wskaźnikowe i powietrze klasy spożywczej

    Zanieczyszczenie mikrobiologiczne w przemyśle spożywczym jest poważnym problemem. Ponieważ ten rodzaj zanieczyszczenia bezpośrednio wpływa na bezpieczeństwo produktów, producenci muszą wziąć pod uwagę wszystkie potencjalne źródła zanieczyszczenia. Zanieczyszczone sprężone powietrze, powietrze otoczenia lub powierzchnie mogą mieć negatywny wpływ na bezpieczeństwo i jakość produktów spożywczych i napojów.

Artykuły

  • Greenwashing w świetle obowiązującego prawa

    Czy przedsiębiorcy mogą składać deklaracje o ekologicznym charakterze produkcji żywności? Czy w świetle obowiązującego prawa dozwolone są oświadczenia typu „świadomy”, „przyjazny dla środowiska”, „zrównoważony”?
  • Platforma odporności łańcucha dostaw

    Zarejestruj swoją firmę, aby połączyć się z nowymi partnerami i zabezpieczyć swój międzynarodowy łańcuch dostaw!
  • I konkurs programu pn. Program rządowy NUTRITECH – żywienie w świetle wyzwań poprawy dobrostanu społeczeństwa oraz zmian klimatu

    Celem głównym programu jest zwiększenie dostępności produktów i rozwiązań w zakresie prawidłowego żywienia w perspektywie do roku 2030 poprzez wdrożenie wyników prac badawczo-rozwojowych, uwzględniając zasady zrównoważonego rozwoju. Całkowity budżet I konkursu to 100 mln zł.
  • Listeria monocytogenes badania przechowalnicze, część II

    Bardzo ważnym elementem w produkcji bezpiecznej żywności jest wysoka świadomość oraz zaangażowanie osób odpowiedzialnych za zarządzanie zakładem. Zróżnicowany zakres wiedzy i kompetencji wśród pracowników przedsiębiorstw oraz pracowników zespołów ds. jakości ma znaczący wpływ na poziom spełnienia standardów jakości i bezpieczeństwa żywności. 
  • Przykład procedury wycofywania żywności na podstawie wytycznych WHO

  • Jaja kurze

    Jaja kurze uważane są za doskonałe pożywienie. Białko jaja to naturalne źródło wysokiej jakości białka, bogate w niezbędne aminokwasy. Żółtko jest źródłem antyoksydantów, aromatycznych aminokwasów, karotenoidów, witamin, fosfolipidów i białek, które nie tylko dostarczają wartości odżywczych, ale także wykazują działanie prozdrowotne i mogą zapobiegać m.in. chorobom serca. Z kolei skorupka jaja dostarcza dobrze przyswajalnych przez organizm minerałów, z których najważniejszy jest wapń.

Aktualnie przeglądasz

Sierpień 2022 - Nr 46
okładka AJM46