• WSZYSTKIE
  • 2023
  • 2022
  • 2021
  • 2020
  • 2019

Spis treści wydania drukowanego

Temat numeru

  • Higiena procesu produkcyjnego czy bezpieczeństwo żywności – Escherichia coli

    W obowiązującym prawodawstwie Escherichia coli uznawana jest za wskaźnik higieny żywności pochodzenia zwierzęcego, oznaczający stopień jej zanieczyszczenia. Zgodnie z rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2073/2005 zawarte wytyczne mikrobiologiczne higieny procesu, mają na celu ograniczenie poziomu zanieczyszczenia bakteriami kałowymi w całym łańcuchu żywnościowym, a zminimalizowanie poziomu zanieczyszczenia, ma się praktycznie przełożyć na obniżenie ryzyka, związanego z wystąpieniem Shigatoksycznej Escherichia coli w żywności.

Artykuły

  • Opinia w sprawie raportu WHO na temat słodzików

    15 lipca 2022 r. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) opublikowała projekt wytycznych w sprawie stosowania niecukrowych substancji słodzących , których celem jest dostarczenie wskazówek dotyczących ich spożycia dla populacji ogólnej, zwłaszcza w odniesieniu do ich wpływu na kontrolę masy ciała i choroby niezakaźne.
  • Standard Kodeks Alimentarius FAO, WHO

    Ogólna norma dotycząca etykietowania niedetalicznych pojemników na żywność CXS 346-2021
  • Znakowanie na przodzie opakowania: co czeka przedsiębiorców

    Realizując cele strategii od Pola do Stołu (Farm to Fork) Komisja Europejska pracuje nad zmianą przepisów podstawowego i najważniejszego aktu prawnego dotyczącego znakowania żywności, tj. rozporządzenia 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
  • Kontrola zafałszowań soków i nektarów z owoców i warzyw w UE

    W ramach Międzynarodowej Federacji Producentów Soków Owocowych (FU) w 1958 roku w Paryżu utworzono specjalną komisję składającą się z przedstawicieli stowarzyszeń producentów soków owocowych 6 krajów członkowskich ówczesnej EWG. Z końcem 1962 r. ta komisja przekształciła się w niezależną organizację. Obecnie, jako Stowarzyszenie Przemysłu Soków i Nektarów z Owoców i Warzyw UE (AIJN) reprezentuje w Brukseli stowarzyszenia przemysłu sokowniczego krajów będących członkami UE.

Aktualnie przeglądasz

Wrzesień 2022 - Nr 47
2022-09-13 15_41_10-Bezpieczenstwo zywnosci w praktyce nr 47 4JM0047.pdf - Adobe Acrobat Reader DC (