|
Bezpieczeństwo żywności
Aktualności
|
Prawo o żywności
Prawo unijne
Prawo krajowe
|
Dietetyka
|
Standardy jakości
x
Wyszukaj na stronie:
Zaloguj się »
Zamów »
x
Aktualności
Prawo o żywności
Prawo unijne
Prawo krajowe
Dietetyka
Standardy jakości
Bezpieczeństwo żywności
Podcasty i wideo porady
Checklisty i procedury
E-booki
Magazyn
Przydatne narzędzia »
×
Przydatne narzędzia
Podcasty i wideo porady
Checklisty i procedury
E-booki
Magazyn
WSZYSTKIE
2023
2022
2021
2020
2019
Nr 50 - Grudzień 2022
Poprzedni nr
Wróć do listy wydań »
Temat numeru
Orzecznictwo: Jak poprawnie klasyfikować produkt jako żywność specjalnego przeznaczenia medycznego FSMP?
Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej (TSUE) w wyroku opublikowanym 27 października 2022 r. stwierdził, że: „do celów takiej kwalifikacji nie wystarczy, że pacjent, spożywając tę żywność, odniesie z tego ogólną korzyść, ponieważ zawarte w niej substancje przeciwdziałają zaburzeniu lub łagodzą jego objawy”. Sprawdź, jakie kryteria musi spełniać żywność, aby mogła być zaklasyfikowana jako żywność specjalnego przeznaczenia medycznego w świetle wyroku TSUE. Jest to tym bardziej istotne, że wyrok TSUE dotyczy stosowanych aktualnie przepisów, nie ma okresu przejściowego umożliwiającego dostosowanie produktu do kwalifikacji.
Artykuły
Skuteczne kontrole zagrożeń mikrobiologicznych w świeżych produktach według FAO, WHO
Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) oraz Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) opublikowały podsumowanie ostatnich wspólnych spotkań ekspertów ds. oceny ryzyka mikrobiologicznego (JERMA) dotyczących zapobiegania i kontroli zagrożeń mikrobiologicznych w świeżych owocach i warzywach.
System jakości dla początkujących – krok po kroku od zera do IFS GLOBAL MARKETS część 2
System IFS Global Markets jest idealną alternatywą dla małych i początkujących przedsiębiorstw spożywczych, które nie są w stanie od razu sprostać wymaganiom IFS Food Standard.
Lista kontrolna – szkodniki
Istnieją dwa podstawowe sposoby wykrywania inwazji szkodników: aktywny, w którym ktoś sprawdza prawdopodobne miejsca i przedmioty; oraz pasywny, w którym pułapka zbiera szkodniki lub wskazuje ich obecność.
Zmiany w HACCP: jak uwzględnić ułatwienia/elastyczność w zakresie wdrażania
Komisja Europejska zwraca uwagę na elastyczność przewidzianą w stosowaniu dobrych praktyk higienicznych i procedur opartych na zasadach HACCP, biorąc pod uwagę charakter działalności i wielkość przedsiębiorstwa.
Grudzień 2022
Listopad 2022
Aktualnie przeglądasz
Grudzień 2022 - Nr 50
Czytaj online
Czytaj spis treści
wydanie papierowe
Zapisz się na bezpłatny newsletter
Adres e-mail
*
Zapisz się
Znam i akceptuję warunki
Regulaminu
i
Polityki Prywatności
*
Chcę otrzymywać informacje drogą elektroniczną i telefoniczną o dodatkowych promocjach, rabatach dotyczących produktów własnych WIP i partnerów WIP. Wiem, że moja zgoda może być wycofana w dowolnym momencie. *
Odbierz e-book w
prezencie!
Kontrola w zakładzie produkcyjnym
- jakie masz uprawnienia i obowiązki
© Wiedza i Praktyka
/WiedzaiPraktyka
/wip