• WSZYSTKIE
  • 2024
  • 2023
  • 2022
  • 2021
  • 2020

Spis treści wydania drukowanego

Temat numeru

  • System jakości dla początkujących – krok po kroku od zera do IFS GLOBAL MARKETS część 3

    System IFS Global Markets jest idealną alternatywą dla małych i początkujących przedsiębiorstw spożywczych, które nie są w stanie od razu sprostać wymaganiom IFS Food Standard.

Artykuły

  • Nowy wykaz grzybów dopuszczonych do stosowania w żywności część 1

    Od 3 grudnia 2022 r. obowiązuje nowy krajowy wykaz grzybów dopuszczonych do stosowania w produkcji żywności.
  • Znakowanie z przodu opakowania a właściwości odżywcze produktów spożywczych – wyzwania dla producentów

    Zmiany demograficzne zachodzące w populacji europejskiej, a przede wszystkim postępujący wzrost średniej wieku, a także oczekiwanej długości życia w chwili urodzenia, wraz z rosnącą częstością występowania czynników ryzyka związanych z wiekiem, sprawiają, że związek diety ze zdrowiem staje się jeszcze ważniejszy i trudniejszy do interpretacji.
  • Znakowanie z przodu opakowania a właściwości odżywcze produktów spożywczych – wyzwania dla producentów

    Zmiany demograficzne zachodzące w populacji europejskiej, a przede wszystkim postępujący wzrost średniej wieku, a także oczekiwanej długości życia w chwili urodzenia, wraz z rosnącą częstością występowania czynników ryzyka związanych z wiekiem, sprawiają, że związek diety ze zdrowiem staje się jeszcze ważniejszy i trudniejszy do interpretacji.
  • Fałszowanie żywności – lista kontrolna

    Ze względu na ciągłe wyzwania związane z integralnością, niejednoznaczne definicje i brak konkretnych wytycznych, producenci pozostają narażeni na fałszowanie żywności. Pojęcie zafałszowanej żywności nie jest niestety jednoznacznie zdefiniowane, co doprowadziło do stworzenia różnych definicji przez naukowców,jak również organy regulacyjne.
  • Fałszowanie żywności – lista kontrolna

    Ze względu na ciągłe wyzwania związane z integralnością, niejednoznaczne definicje i brak konkretnych wytycznych, producenci pozostają narażeni na fałszowanie żywności. Pojęcie zafałszowanej żywności nie jest niestety jednoznacznie zdefiniowane, co doprowadziło do stworzenia różnych definicji przez naukowców, jak również organy regulacyjne.

Aktualnie przeglądasz

Styczeń 2023 - Nr 51
2023-01-09 21_41_47-Bezpieczeństwo żywności w praktyce nr 51 4JM0051.pdf - Adobe Acrobat Reader (64-