• WSZYSTKIE
  • 2024
  • 2023
  • 2022
  • 2021
  • 2020

Spis treści wydania drukowanego

Temat numeru

  • Inteligentne opakowania do żywności

    Monitoring temperatury w produktach żywnościowych ma kluczowe znaczenie dla zapewnienia bezpiecznych i wysokiej jakości produktów oraz ograniczenia marnowania żywności. Jednym ze sposobów kontrolowania historii temperatury produktu, od procesu pakowania do konsumpcji, jest wdrożenie czasowych wskaźników temperatury. Etykiety te stale monitorują i odzwierciedlają historię temperatury w całym łańcuchu chłodniczym w prosty i ekonomiczny sposób. Kilka różnych technologii TTI zostało przebadanych w warunkach laboratoryjnych i zostało opublikowanych w literaturze naukowej.

Artykuły

  • Barwniki w piekarnictwie i cukiernictwie

    Wszystkie dodatki do określonych kategorii żywności reguluje rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) na 1333/2008 z 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności. Unijny wykaz dodatków do żywności obejmuje barwniki, substancje słodzące oraz dodatki inne niż barwniki i substancje słodzące
  • Owady wpisane na listę nowej żywności. Entomofagia w Unii Europejskiej?

    W dniu 3 stycznia 2023 r. wprowadzone zostało nowe rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) zezwalające na wprowadzenie na rynek częściowo odtłuszczonego proszku z Acheta domesticus (świerszcza domowego) jako nowej żywności.
  • Shaping the new rules of food – poznaj najnowsze trendy w produkcji i rozwoju żywności

    Sektor spożywczy zawsze starał się dać konsumentom to, czego chcą, ale w tym roku nowe technologie i nowe pomysły stawiają branżę w zupełnie innym świetle. Ponieważ napięta sytuacja w gospodarce i wysoka stopa inflacji nadal stanowią wyzwanie dla biznesu, firmy z branży spożywczej szukają nowych sposobów na zdobycie kolejnych klientów.
  • Kultura bezpieczeństwa żywności w praktyce

    Upewnij się, że członkowie Twojego zespołu ds. bezpiecznej produkcji i jakości są gotowi do przewodzenia kulturze bezpieczeństwa żywności i mają odpowiednie warunki, by wykonywać swoją pracę.
  • Kultura bezpieczeństwa żywności w praktyce

    Upewnij się, że członkowie Twojego zespołu ds. bezpiecznej produkcji i jakości są gotowi do przewodzenia kulturze bezpieczeństwa żywności i mają odpowiednie warunki, by wykonywać swoją pracę.

Aktualnie przeglądasz

Marzec 2023 - Nr 53
2023-03-10 10_58_11-Bezpieczeństwo żywności w praktyce nr 53 4JM0053.pdf - Adobe Acrobat Reader (64-