Poznaj projekt wytycznych CCFH dotyczących zarządzania ogniskami chorób przenoszonych przez żywność
Komitet ds. Higieny Żywności Kodeksu Żywnościowego (CCFH) opublikował poprawiony projekt wytycznych dotyczących zarządzania ogniskami chorób przenoszonych przez żywność związanymi z zagrożeniami mikrobiologicznymi.
Artykuły
Stop ekościemie: poznaj propozycję KE dotyczącą stosowania oświadczeń typu „greenwashing”
Wniosek z 22 marca 2023 r., jaki przedstawiła KE, ma na celu ochronę konsumentów i położenie kresu „greenwashingowi”.
Wyrok TSUE: Obliczanie wartości energetycznej i ilości składników odżywczych – możliwość podania takich informacji w odniesieniu do żywności po przygotowaniu
Sprawdź, jakie są możliwości obliczania wartości energetycznej i ilości składników odżywczych w odniesieniu do żywności po przygotowaniu.
Novel Food: Kto odpowiada za weryfikację statusu żywności jako nowej w rozumieniu przepisów rozporządzenia 2015/2283?
Wprowadzenie do obrotu nowej żywności/składnika wymaga uprzedniego zezwolenia europejskiego, które określa specyfikację nowej żywności i warunki jej stosowania (dawka, matryca żywności itp.). Sprawdź, jakie obowiązki mają przedsiębiorcy wprowadzający na rynek żywność w świetle przepisów rozporządzenia 2015/2283.
Weryfikacja systemu HACCP: na podstawie przewodnika w zakresie urzędowej oceny weryfikacyjnej systemu HACCP. Część I
Urzędowe organy nadzoru mogą prowadzić audyty planów HACCP, aby potwierdzić, że system HACCP funkcjonuje efektywnie z punktu widzenia zapewnienia bezpieczeństwa żywności.
Stop ekościemie: poznaj propozycję KE dotyczącą stosowania oświadczeń typu „greenwashing”
Wniosek z 22 marca 2023 r., jaki przedstawiła KE, ma na celu ochronę konsumentów i położenie kresu „greenwashingowi”.