• WSZYSTKIE
  • 2024
  • 2023
  • 2022
  • 2021
  • 2020

Spis treści wydania drukowanego

Temat numeru

  • Mikroplastik a patogeny: jakie jest realne zagrożenie?

    Coraz więcej badań potwierdza obecność mikroplastiku w produktach codziennego użytku. Znane są badania dotyczące wykrycia mikroplastiku w butelkowanej wodzie pitnej, a także produktach rybołówstwa. Niedawno opublikowane badania pozwalają wysnuć przypuszczenie, że mikroplastik należy traktować również jako potencjalne źródło zanieczyszczeń mikrobiologicznych.

Artykuły

  • Akademia Prawa Żywnościowego

    Akademia Prawa Żywnościowego to nowy cykl, który ma pomóc Ci sprawnie nawigować po skomplikowanym świecie przepisów prawa żywnościowego. Mamy nadzieję, że będzie stanowił cenne źródło informacji i wiedzy dla przedsiębiorców oraz osób odpowiedzialnych za jakość i bezpieczeństwo żywności.
  • Weryfikacja systemu HACCP: na podstawie przewodnika w zakresie urzędowej oceny weryfikacyjnej systemu HACCP. Część II

  • Alternatywne białka

    Hodowla zwierząt, największy emitent gazów cieplarnianych w systemie żywnościowym, odpowiada za 15% światowych emisji. Białka alternatywne są najskuteczniejszą inwestycją, jeśli chodzi o zdrowie publiczne i zrównoważoną produkcję żywności.
  • Clean label: Jak nie łamać prawa

    Dla większości konsumentów termin „czysta etykieta” oznacza „zdrowy” i wolny od sztucznych dodatków i konserwantów. Jednak nie ma oficjalnej definicji „czystej etykiety”, co w praktyce sprawia producentom dużo trudności.
  • Zmiany w przepisach dotyczących daty przydatności do spożycia żywności

    Działając w ramach strategii „Od pola do stołu”, Komisja Europejska przymierza się do zmian rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności („rozporządzenie FIC”). Jedna z proponowanych zmian polega na aktualizacji przepisów dotyczących oznaczania produktów spożywczych datą („do spożycia” i „najlepiej spożyć przed”).
  • Opinia EFSA na temat nitrozoamin w żywności. Na horyzoncie zmiany

    Narażenie na nitrozoaminy w żywności, podczas jej przygotowywania i przetwarzania, budzi obawy zdrowotne, zaznacza Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności w swoim najnowszym projekcie opinii. Ocena EFSA dotycząca ryzyka dla zdrowia publicznego związanego z obecnością nitrozoamin w żywności wykazała, że dziesięć nitrozoamin jest rakotwórczych i genotoksycznych (może uszkadzać DNA).
  • Żywność barwiąca i ich ekstrakty. Dodatek do żywności czy składnik?

    Niektóre produkty spożywcze i ich ekstrakty mogą być użyte jako składnik żywności lub dodatek do żywności. Poznaj wytyczne Stowarzyszenia Naturalnych Barwników Spożywczych NATCOL. Kodeks przygotowany przez Stowarzyszenie ma stanowić narzędzie robocze wspierające producentów żywności, zwłaszcza przy rozważaniach, czy dana substancja jest żywnością barwiącą, czy nią nie jest.

Aktualnie przeglądasz

Maj 2023 - Nr 55
okładka AJM55