Na przestrzeni lat widzieliśmy wiele innowacji związanych z obsługą, produkcją, pakowaniem i dystrybucją żywności. Wszystkie te zmiany mają na celu ochronę zdrowia publicznego i stworzenie bardziej wydajnego i zrównoważonego przemysłu spożywczego. Poniżej przedstawiamy sposoby, jak sztuczna inteligencja (AI) pomaga przemysłowi spożywczemu.
Artykuły
Akademia Prawa Żywnościowego cz. 2
Gdzie znajdziesz kluczowe definicje?
Kategorie żywności na potrzeby stosowania dodatków
Zasady włączania dodatków do produktów spożywczych są oparte na kategoriach żywności. W praktycznym zastosowaniu oznacza to, że zanim zastosuje się dodatek zgodnie z przepisami, musimy najpierw określić, do której kategorii należy dany produkt spożywczy, w którym planujemy wykorzystać ten dodatek.
FAO/WHO dokonują przeglądu wytycznych Kodeksu dotyczących przed- i pozbiorczej kontroli Campylobacter u drobiu
Spotkanie JERMA odbyło się w Rzymie we Włoszech w dniach 6–10 lutego 2023 r. Tematem spotkania była pierwotna produkcja brojlerów, od umieszczania piskląt w zakładach produkcyjnych po obsługę konsumenta, a celem była identyfikacja i ocena środków zwalczania Campylobacter u brojlerów w łańcuchu produkcyjnym.
Analiza ryzyka w teorii i praktyce
Rozporządzenie nr 178/2002 ustanawia następujące zasady ogólne prawa żywnościowego: zasadę celowości, zasadę analizy ryzyka, zasadę ostrożności, zasadę ochrony konsumentów oraz dwie zasady przejrzystości działania organów administracji publicznej w sprawach związanych z bezpieczeństwem żywności, do których zaliczamy zasadę konsultacji społecznych oraz zasadę prawa do informacji publicznej.