• WSZYSTKIE
  • 2024
  • 2023
  • 2022
  • 2021
  • 2020

Spis treści wydania drukowanego

Temat numeru

  • Sztuczna inteligencja (AI) w przemyśle spożywczym

    Na przestrzeni lat widzieliśmy wiele innowacji związanych z obsługą, produkcją, pakowaniem i dystrybucją żywności. Wszystkie te zmiany mają na celu ochronę zdrowia publicznego i stworzenie bardziej wydajnego i zrównoważonego przemysłu spożywczego. Poniżej przedstawiamy sposoby, jak sztuczna inteligencja (AI) pomaga przemysłowi spożywczemu.

Artykuły

  • Akademia Prawa Żywnościowego cz. 2

    Gdzie znajdziesz kluczowe definicje?
  • Kategorie żywności na potrzeby stosowania dodatków

    Zasady włączania dodatków do produktów spożywczych są oparte na kategoriach żywności. W praktycznym zastosowaniu oznacza to, że zanim zastosuje się dodatek zgodnie z przepisami, musimy najpierw określić, do której kategorii należy dany produkt spożywczy, w którym planujemy wykorzystać ten dodatek.
  • FAO/WHO dokonują przeglądu wytycznych Kodeksu dotyczących przed- i pozbiorczej kontroli Campylobacter u drobiu

    Spotkanie JERMA odbyło się w Rzymie we Włoszech w dniach 6–10 lutego 2023 r. Tematem spotkania była pierwotna produkcja brojlerów, od umieszczania piskląt w zakładach produkcyjnych po obsługę konsumenta, a celem była identyfikacja i ocena środków zwalczania Campylobacter u brojlerów w łańcuchu produkcyjnym.
  • Analiza ryzyka w teorii i praktyce

    Rozporządzenie nr 178/2002 ustanawia następujące zasady ogólne prawa żywnościowego: zasadę celowości, zasadę analizy ryzyka, zasadę ostrożności, zasadę ochrony konsumentów oraz dwie zasady przejrzystości działania organów administracji publicznej w sprawach związanych z bezpieczeństwem żywności, do których zaliczamy zasadę konsultacji społecznych oraz zasadę prawa do informacji publicznej.

Aktualnie przeglądasz

Czerwiec 2023 - Nr 56
okładka ajm56