Astanksantyna: jak poprawić biodostępność
Astnanksatyna jako karotenoid pierwotnie stosowany jako pigment w przemyśle akwakultury, astaksantyna zyskuje zainteresowanie w naukach o żywności, żywieniu i biofarmaceutyce w ostatnich latach ze względu na swoje doskonałe właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, a także wpływ na zdrowie w przypadku cukrzycy, chorób układu krążenia, raka i tak dalej. Jednak słaba stabilność chemiczna i rozpuszczalność w wodzie sprawiają, że praktyczne zastosowania astaksantyny dla zdrowia ludzkiego stają się wyzwaniem.
Dołącz do prenumeratorów magazynu
"Bezpieczeństwo żywności w praktyce"
Sprawdź ofertę »
W serwisie znajdziesz:
- Informacje, o wszystkich zmianach przepisów, norm polskich lub europejskich, które mają związek z bezpieczeństwem żywności.
- Poznasz trendy żywnościowe, a także praktyczne wskazówki, dzięki którym łatwiej będzie Ci zdobyć certyfikaty jakości lub oznakować produkty.
- Gotowe wzory dokumentów i pomoc eksperta.
Logowanie
Podobne artykuły
Zobacz również
Najnowszy numer
Nr 85 - Listopad 2025

Zapobieganie marnowaniu żywności po nowelizacji dyrektywy odpadowej: co dokładnie zmienia Dyrektywa (UE) 2025/1892 i jak się przygotować
Dostępny w wersji elektronicznej



/WiedzaiPraktyka
/wip