Materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością i ich kontrola
Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością, w tym opakowania, objęte są ścisłym nadzorem Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Muszą być one bezpieczne, nie mogą powodować niekorzystnych zmian w składzie żywności ani tym bardziej uwalniać do opakowanego produktu substancji w ilościach, które mogłyby stanowić potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Czy wiesz, które substancje można stosować w opakowaniach żywności? Jak wygląda kontrola materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością i kto dokonuje takiej kontroli?
Dołącz do prenumeratorów magazynu
"Bezpieczeństwo żywności w praktyce"
Sprawdź ofertę »
W serwisie znajdziesz:
- Informacje, o wszystkich zmianach przepisów, norm polskich lub europejskich, które mają związek z bezpieczeństwem żywności.
- Poznasz trendy żywnościowe, a także praktyczne wskazówki, dzięki którym łatwiej będzie Ci zdobyć certyfikaty jakości lub oznakować produkty.
- Gotowe wzory dokumentów i pomoc eksperta.
Logowanie
Podobne artykuły
Zobacz również
Najnowszy numer
Nr 73 - Listopad 2024
Wykrywanie alergenów: zanieczyszczenia krzyżowe, część II
Dostępny w wersji elektronicznej