Audyt wewnętrzny – kontrola szkodników

Dodano: 15 stycznia 2022

Lista kontrolna zintegrowanego zarządzania szkodnikami pomoże sprawdzić teren zakładu pod kątem obecności szkodników i warunków, które zapewniają im możliwości przetrwania i/lub rozmnażania.

Listy audytowe

Instrukcja

- przygotuj pomocne narzędzia, aby prawidłowo przeprowadzić kontrolę,

- wypełnij listę kontrolną, zaznaczając odpowiednie pola; jeśli coś wzbudza wątpliwości, wypełnij pole „Uwagi”. W przypadku gdy dana sekcja będzie obfitowała w dużo uwag, po przeprowadzeniu audytu, zrób notatkę.

Pomocne narzędzia

- mapa budynku lub plan piętra w celu oznaczenia obszarów, które mogą wymagać dalszego zarządzania lub regularnej kontroli;

- standardowa latarka i latarka UV (dobre do wykrywania plam moczu gryzoni, które fluoryzują w świetle UV);

- nóż lub płaska szpatułka do włożenia w wąskie szczeliny;

- lupa jubilerska do identyfikacji owadów;

- fiolki z zamknięciem do zbierania wszelkich szkodników;

- teleskopowe lusterka – idealne do oglądania za lub pod trudno dostępne miejsca.

Program zabezpieczenia obiektu przed szkodnikami to nie tylko stosowanie trutek (to powinno być ostatecznością), ale cały szereg działań, takich jak:

- lustracja – dokładne poznanie obiektu, z jego wszystkimi zakamarkami, wykazujące, z jakimi zagrożeniami możemy mieć do czynienia, jakie w związku z tym działania należy podjąć, jakie prace w zakresie zabezpieczenia technicznego należy wykonać, jakie są ewentualnie braki w zakresie higieny czy szczelności obiektu;

- identyfikacja szkodników, każde pojawienie się szkodników powinno spowodować podjęcie działań określonych we wcześniej opracowanych procedurach postępowania (pojawienie się choćby niewielkiej ilości szkodników oznacza, że w krótkim czasie może być ich znacznie więcej). Podstawą do działania będzie dokładne określenie, jakie gatunki i ich przedstawiciele występują na terenie zakładu (znając ich biologię i behawioryzm, możemy skutecznie zabezpieczyć obiekt);

- opracowanie procedur (programu), czyli działań w zakresie zabezpieczenia przed szkodnikami, dokumentacja prowadzonych prac (opis procedur, formularze i protokoły kontroli i zwalczania szkodników);

- zwalczanie, stosownie do zagrożenia, dobranymi metodami i środkami (nie zawsze konieczne jest stosowanie trutek – środków chemicznych);

- monitoring aktywności szkodników – przegląd zainstalowanych urządzeń kontrolujących, inspekcja wizualna, wywiad wśród pracowników, rejestracja spostrzeżeń w odpowiednich formularzach;

- ocena skuteczności działań, ewentualnie podjęcie działań korygujących w stosunku do procedur stosowanych. Każdy zakład powinien posiadać opracowany i wdrożony program monitorowania obecności i aktywności szkodników oraz procedury dezynsekcji i deratyzacji.

Poszukaj dowodów na obecność szkodników:

- mrówki: szukaj dużych szlaków mrówek lub szlaków, po których poruszają się pojedyncze sztuki. Szukaj śladów mrówek wokół okien, przewodów elektrycznych lub hydraulicznych oraz przy krawędziach budynków. Poszukaj dziur lub pęknięć w fundamentach lub ścianach, które zapewniają wejścia do budynków. Kiedy zauważysz ślady mrówek, spróbuj podążać za mrówkami do miejsca, w którym wchodzą do budynku i, jeśli to możliwe, do gniazda. Zaznacz na planie budynku/piętra szlak komunikacyjny mrówek.

- karaluchy: szukaj śladów karaluchów, takich jak odchody (ciemne plamy lub smugi), łuski i martwe karaluchy. Owady te lubią ciepłe, wilgotne miejsca w pobliżu żywności i odpadów – kuchnie, łazienki, pomieszczenia do przygotowywania i przechowywania żywności. Warto zidentyfikować gatunek karalucha, który zadomowił się w zakładzie.

- muchy: szukaj much domowych wokół okien, śladów jedzenia oraz śmieci.

- myszy i szczury: szukaj nor i śladów gryzienia; spójrz na zapakowaną żywność, drzwi, okna, listwy przypodłogowe i przewody elektryczne pod kątem miejsc przeżutych, śladów zębów, zrębków lub wiórów. Sprawdź w pobliżu ścian, zapasów żywności i ścieżek pod kątem odchodów. Stare odchody gryzoni są twarde lub szare i kruche. Świeże odchody są ciemne i miękkie, co może być oznaką aktualnej inwazji. Sprawdź, czy w pobliżu fundamentów i ścian nie ma świeżo wykopanej ziemi. Sprawdź, czy na ścianach nie ma śladów ocierania – są to ciemne smugi wokół wygryzionych otworów. Drobny, rozdrobniony papier lub podobne materiały są powszechnymi materiałami do budowy gniazd. Sprawdź, czy nie ma ich w nieuzasadnionych logicznie miejscach.

- grzyby i pleśnie: szukaj pleśni w pomieszczeniach, w których wyczuwasz stęchły zapach oraz w miejscach często mokrych lub wilgotnych, takich jak łazienki, pralnie lub pomieszczenia gospodarcze i piwnice. Należy zwrócić uwagę na zapachy pleśni lub wilgoci, ponieważ sugerują one, że występuje gdzieś stojąca woda, panuje podwyższona wilgotność i prawdopodobny jest rozwój pleśni. Zwróć uwagę na skargi pracowników dotyczące nieprzyjemnych zapachów i problemów zdrowotnych. Pleśń występuje w wielu kolorach, może rosnąć w ciemnych miejscach i na ukrytych powierz-chniach.

- komary: Poszukaj miejsc, w których może naturalnie gromadzić się stojąca woda. Szukaj komarów spoczywających na ścianach lub unoszących się w pobliżu ludzi.

- ślimaki: szukaj nieregularnych dziur o gładkich krawędziach w liściach i kwiatach w pobliżu zakładu. Poszukaj ich srebrzystych śladów na ścieżkach.

- pająki: szukaj pajęczyn i pająków w ciemnych obszarach budynku.

- osowate: szukaj osowatych. Gniazda można znaleźć w norach, w ziemi, w pustkach ścian i stropach budynków.

Inne: szukaj dowodów na obecność innych szkodników – często w postaci odchodów – takich jak koty, psy, lisy, dziki, gołębie i wiewiórki.

Audyt wewnętrzny – kontrola szkodników

........................................................

(nazwa zakładu)

........................................................

(adres)

........................................................

(imię i nazwisko osoby zatwierdzającej)

........................................................

(data, miejsce)

Tereny zewnętrzne

Przechowywanie śmieci: pojemniki na śmieci i śmietniki

1. Czy są prawidłowo zapieczętowane

 Tak  Nie  UWAGI ....................................................................................................................................

2. Znajdują się z dala od drzwi wejściowych i szlaków komunikacyjnych

 Tak  Nie  UWAGI ....................................................................................................................................

3. Znajdują się na twardych, zmywalnych powierzchniach, takich jak beton

 Tak  Nie  UWAGI ....................................................................................................................................

4. Obszar wokół pojemników na śmieci i śmietników jest wolny od rozlanych płynów lub śmieci

 Tak  Nie  UWAGI ....................................................................................................................................

5. Wszystkie surowce wtórne są płukane lub czyszczone

 Tak  Nie  UWAGI ....................................................................................................................................

6. Szkodniki (dowody na obecność szkodnika, uszkodzenia lub samego szkodnika)

 mrówki

 karaczanowate

 muchy

 myszy, szczury

 osowate

 inne, sprecyzować jakie: .....................................................................................................................................

Zewnętrzna część budynku

7. Ściany, dach i fundament są wolne od dziur i pęknięć

 Tak  Nie  UWAGI ....................................................................................................................................

8. Listwy okienne są wolna od pęknięć

 Tak  Nie  UWAGI ....................................................................................................................................

9. Okna zamykają się prawidłowo i są szczelne

 Tak  Nie  UWAGI ....................................................................................................................................

10. Ramy okienne są wolne od uszkodzeń (np. dziur lub luk)

 Tak  Nie  UWAGI ....................................................................................................................................

11. Otwory wentylacyjne i okna, które się otwierają, są osłonięte tkaniną osprzętową

 Tak  Nie  UWAGI ....................................................................................................................................

12. Drzwi zewnętrzne mają dodatkowe uszczelnienia lub podobne bariery

 Tak  Nie  UWAGI ....................................................................................................................................

13. Rynny dachowe są wolne od liści i zanieczyszczeń

 Tak  Nie  UWAGI ....................................................................................................................................

14. Źródła wody są wolne od kapania i przecieków

 Tak  Nie  UWAGI ....................................................................................................................................

15. Woda odpływa z budynku w kontrolowany sposób

 Tak  Nie  UWAGI ....................................................................................................................................

16. Fundament wystaje ponad poziom gruntu

 Tak  Nie  UWAGI ....................................................................................................................................

17. Szkodniki (dowody na obecność szkodnika, uszkodzenia lub samego szkodnika)

 mrówki

 karaczanowate

 muchy

 myszy, szczury

 osowate

 inne, sprecyzować jakie: .....................................................................................................................................

Teren wokół budynku

18. Rośliny są co najmniej 15 metrów od budynku

 Tak  Nie  UWAGI ....................................................................................................................................

19. Gałęzie drzew i krzewów znajdują się co najmniej 10 metrów od budynku

 Tak  Nie  UWAGI ....................................................................................................................................

20. Ściany budynków są wolne od bluszczu i innych pnączy

 Tak  Nie  UWAGI ....................................................................................................................................

21. Drewno, gruz i gruba ściółka znajdują się w odległości co najmniej 10 metrów od budynku

 Tak  Nie  UWAGI ....................................................................................................................................

22. Źródła wody (krany lub zraszacze) nie powodują zastoju wody

 Tak  Nie  UWAGI ....................................................................................................................................

23. Źródła wody są wolne od kapania i przecieków

 Tak  Nie  UWAGI ....................................................................................................................................

24. Ukształtowanie terenu jest wolne od stojącej wody

 Tak  Nie  UWAGI ....................................................................................................................................

25 Woda odpływa z budynku w sposób kontrolowany

 Tak  Nie  UWAGI ....................................................................................................................................

26. Pojemniki na śmieci na zewnątrz są zadaszone i zamykane

 Tak  Nie  UWAGI ....................................................................................................................................

27. Pojemniki na śmieci są łatwe do mycia

 Tak  Nie  UWAGI ....................................................................................................................................

28. Stanowiska z przynętami na szkodniki, jeśli są obecne, są poza zasięgiem osób postronnych

 Tak  Nie  UWAGI ....................................................................................................................................

29. Pułapki na szkodniki, jeśli są obecne, są łatwe do obserwacji i monitorowania

 Tak  Nie  UWAGI ....................................................................................................................................

30. Szkodniki (dowody na obecność szkodnika/szkodników)

 Tak  Nie  UWAGI ....................................................................................................................................

Wnętrze budynku

Kuchnia/jadalnia

31. Obszary wokół i pod sprzętami są czyste i suche

 Tak  Nie  UWAGI ....................................................................................................................................

32. Blaty, półki, szafki i szuflady są czyste i suche

 Tak  Nie  UWAGI ....................................................................................................................................

33. Żywność jest przechowywana w szczelnie zamkniętych pojemnikach

 Tak  Nie  UWAGI ....................................................................................................................................

34. Produkty luzem są przechowywane na podwyższeniu i nie mają kontaktu ze ścianami

 Tak  Nie  UWAGI ....................................................................................................................................

35. Stoły i blaty są wolne od resztek jedzenia, tłuszczu i substancji słodzących

 Tak  Nie  UWAGI ....................................................................................................................................

36. Podłogi i listwy są wolne od resztek jedzenia, tłuszczu i substancji słodzących

 Tak  Nie  UWAGI ....................................................................................................................................

37. Pudełka kartonowe i inne niepotrzebne opakowania nie są obecne

 Tak  Nie  UWAGI ....................................................................................................................................

38. Krany i rury nie kapią ani nie przeciekają

 Tak  Nie  UWAGI ....................................................................................................................................

39. Szczeliny między rurami, otworami wentylacyjnymi i ścianami są uszczelnione lub ekranowane

 Tak  Nie  UWAGI ....................................................................................................................................

40. Pęknięcia, szczeliny wokół szafek i listwy są uszczelnione lub zatkane

 Tak  Nie  UWAGI ....................................................................................................................................

41. Pojemniki na śmieci są zamykane

 Tak  Nie  UWAGI ....................................................................................................................................

42. Stanowiska z przynętami na owady, jeśli są obecne, są odpowiednio oznakowane

 Tak  Nie  UWAGI ....................................................................................................................................

43. Pułapki monitorujące szkodniki, jeśli są obecne, są łatwe do obserwacji

 Tak  Nie  UWAGI ....................................................................................................................................

44. Szkodniki (dowody obecności szkodnika/szkodników)

 mrówki

 karaczanowate

 muchy

 myszy, szczury

 osowate

 inne, sprecyzować jakie: .....................................................................................................................................

Toalety

45. Wolne od pleśni

 Tak  Nie  UWAGI ....................................................................................................................................

46. Ściany, podłoga i płytki są w dobrym stanie bez pęknięć

 Tak  Nie  UWAGI ....................................................................................................................................

47. Krany i rury nie kapią ani nie przeciekają

 Tak  Nie  UWAGI ....................................................................................................................................

48. Szczeliny między rurami, otworami wentylacyjnymi i ścianami są uszczelnione lub ekranowane

 Tak  Nie  UWAGI ....................................................................................................................................

49. Pęknięcia i szczeliny wokół szafek i luster są uszczelnione lub zatkane

 Tak  Nie  UWAGI ....................................................................................................................................

50. Szkodniki (dowody na obecność szkodnika/szkodników)

 mrówki

 karaczanowate

 muchy

 myszy, szczury

 osowate

 inne, sprecyzować jakie: .....................................................................................................................................

Przestrzeń wspólna

51. Meble łatwo się poruszają podczas mycia i dezynfekcji

 Tak  Nie  UWAGI ....................................................................................................................................

52. Wolna od zbędnych sprzętów, urządzeń, elementów wyposażenia

 Tak  Nie  UWAGI ....................................................................................................................................

53. Ściany lub listwy przypodłogowe są wolne od dziur

 Tak  Nie  UWAGI ....................................................................................................................................

54. Obszar między ścianą a listwą przypodłogową jest wolny od pęknięć

 Tak  Nie  UWAGI ....................................................................................................................................

55. Artykuły spożywcze znajdują się w zamkniętych pojemnikach

 Tak  Nie  UWAGI ....................................................................................................................................

56. Obecność artykułów spożywczych jest monitorowana

 Tak  Nie  UWAGI ....................................................................................................................................

57. Pojemniki na śmieci mają pokrywy

 Tak  Nie  UWAGI ....................................................................................................................................

 

Najnowszy numer

Nr 66 - Kwiecień 2024

okładka AJM66

Przeprowadzenie kontroli żywności przez organy upoważnione, część 1

Dostępny w wersji elektronicznej