Listeria monocytogenes badania przechowalnicze część I
Bardzo ważnym elementem w produkcji bezpiecznej żywności jest wysoka świadomość oraz zaangażowanie osób odpowiedzialnych za zarządzanie zakładem. Zróżnicowany zakres wiedzy i kompetencji wśród pracowników przedsiębiorstw oraz pracowników zespołów ds. jakości ma znaczący wpływ na poziom spełnienia standardów jakości i bezpieczeństwa żywności. »
Monakolina K: zmiana limitów
Od 22 czerwca w obrocie nie mogą znajdować się suplementy diety zawierające 3 mg lub więcej monakoliny. Rozporządzenie Komisji Europejskiej (UE) 022/860 z 1 czerwca 2022 r. zmieniające załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do monakolin ze sfermentowanego czerwonego ryżu nie przewidywało żadnego okresu przejściowego. »
Współpraca z biznesem na rzecz przygotowań do wznowienia eksportu i powojennej odbudowy Ukrainy
Rozpoczyna się nabór polskich firm zainteresowanych wznowieniem eksportu i udziałem w odbudowie Ukrainy. Projekt Ministerstwa Rozwoju i Technologii zakłada współpracę na tym polu z biznesem. Polska Agencja Inwestycji i Handlu (PAIH) zostanie operatorem Programu. »