Metody wykrywania alergenów w żywności

Dodano: 27 czerwca 2019

Ze względu na istotny wpływ na zdrowie i życie osób z nadwrażliwością na niektóre składniki żywności, alergeny pokarmowe należą do istotnych zagrożeń bezpieczeństwa żywności. Zarządzanie alergenami pokarmowymi jest jednym z podstawowych obszarów systemowego zarządzania bezpieczeństwem żywności. Chcąc poprawić bezpieczeństwo konsumentów wprowadzono obowiązkowe oznakowanie tzw. „wielkiej ósemki”, w które wchodzą orzechy, orzeszki ziemne, soja, jaja, mleko krowie, ryby, pszenica i skorupiaki. W krajach uprzemysłowionych alergie pokarmowe stanowią poważny problem zdrowotny. Niezgłoszone alergeny jako zanieczyszczenia w produktach spożywczych stanowią poważne zagrożenie dla osób uczulonych. Wniosek dotyczący zmiany europejskiej dyrektywy w sprawie etykietowania żywności wymaga, aby wszystkie składniki celowo dodawane do produktów spożywczych musiały zostać umieszczone na etykiecie. Niezbędne są wiarygodne metody wykrywania i kwantyfikacji alergenów pokarmowych, aby zapewnić zgodność z etykietowaniem żywności i poprawić ochronę konsumentów. 

Pozostało jeszcze 93% treści

Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub zamów dostęp.

Dołącz do prenumeratorów magazynu

"Bezpieczeństwo żywności w praktyce"

Sprawdź ofertę »
W serwisie znajdziesz:
  • Informacje, o wszystkich zmianach przepisów, norm polskich lub europejskich, które mają związek z bezpieczeństwem żywności.
  • Poznasz trendy żywnościowe, a także praktyczne wskazówki, dzięki którym łatwiej będzie Ci zdobyć certyfikaty jakości lub oznakować produkty.
  • Gotowe wzory dokumentów i pomoc eksperta.

Logowanie

Adres e-mail:

Hasło

Nie pamiętam hasła


Najnowszy numer

Nr 73 - Listopad 2024

okładka AJM73

Wykrywanie alergenów: zanieczyszczenia krzyżowe, część II

Dostępny w wersji elektronicznej