Metody wykrywania alergenów w żywności
Ze względu na istotny wpływ na zdrowie i życie osób z nadwrażliwością na niektóre składniki żywności, alergeny pokarmowe należą do istotnych zagrożeń bezpieczeństwa żywności. Zarządzanie alergenami pokarmowymi jest jednym z podstawowych obszarów systemowego zarządzania bezpieczeństwem żywności. Chcąc poprawić bezpieczeństwo konsumentów wprowadzono obowiązkowe oznakowanie tzw. „wielkiej ósemki”, w które wchodzą orzechy, orzeszki ziemne, soja, jaja, mleko krowie, ryby, pszenica i skorupiaki. W krajach uprzemysłowionych alergie pokarmowe stanowią poważny problem zdrowotny. Niezgłoszone alergeny jako zanieczyszczenia w produktach spożywczych stanowią poważne zagrożenie dla osób uczulonych. Wniosek dotyczący zmiany europejskiej dyrektywy w sprawie etykietowania żywności wymaga, aby wszystkie składniki celowo dodawane do produktów spożywczych musiały zostać umieszczone na etykiecie. Niezbędne są wiarygodne metody wykrywania i kwantyfikacji alergenów pokarmowych, aby zapewnić zgodność z etykietowaniem żywności i poprawić ochronę konsumentów.
Dołącz do prenumeratorów magazynu
"Bezpieczeństwo żywności w praktyce"
Sprawdź ofertę »- Informacje, o wszystkich zmianach przepisów, norm polskich lub europejskich, które mają związek z bezpieczeństwem żywności.
- Poznasz trendy żywnościowe, a także praktyczne wskazówki, dzięki którym łatwiej będzie Ci zdobyć certyfikaty jakości lub oznakować produkty.
- Gotowe wzory dokumentów i pomoc eksperta.