• Bezpieczeństwo żywienia
  • |
  • Bezpieczeństwo żywności
  • Aktualności
  • |
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • |
  • Dietetyka
  • |
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności w praktyceBezpieczeństwo żywności w praktyce
  • x

    Wyszukaj na stronie:

  • Zaloguj się »
  • Zamów »
  • x
  • Aktualności
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • Dietetyka
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności
PodcastyPodcasty i wideo porady ChecklistyChecklisty i procedury E-bookiE-booki MagazynMagazyn

Przydatne narzędzia

  • PodcastyPodcasty i wideo porady
  • ChecklistyChecklisty i procedury
  • E-bookiE-booki
  • MagazynMagazyn
  • Słowa kluczowe
  • metody wykrywania zafałszowanej żywności

metody wykrywania zafałszowanej żywności

Zafałszowana żywność: raport KE na temat autentyczności ziół i przypraw

Podejrzewa się, że prawie jedna piąta wszystkich ziół i przypraw sprzedawanych w UE jest podrabiana. Wyniki pierwszego skoordynowanego planu kontroli ziół i przypraw zapoczątkowanego przez DG SANTE i przeprowadzonego przez dwadzieścia jeden państw członkowskich UE, Szwajcarię i Norwegię, nie napawają optymizmem.

  • 15 stycznia 2022 r.
  • Nr 39 - Luty 2022
Produktem, który powinien być obecny w naszej kuchni jest miód

Praktyki fałszowania surowców spożywczych – najczęstsze przypadki  i metody ich wykrywania

Fałszowanie żywności jest powszechnym zjawiskiem dotyczącym większości produktów żywnościowych. Może ono polegać np. na zastąpieniu składnika innym składnikiem, najczęściej tańszym. Może też polegać na braku deklaracji sposobu produkcji, a także na nieprawidłowej deklaracji składu ilościowego produktu czy nieprawdziwej deklaracji pochodzenia produktu. Zafałszowaniom podlega większość produktów wykorzystywanych jako składniki żywności, w tym mleko, mięso, miody, mąka czy soki.

  • Patrycja Kaler
  • 20 stycznia 2019 r.
  • Nr 3 - Luty 2019
65376150

Informacje

  • Redakcja
  • Regulamin
  • Pomoc
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Oferta

Kontakt

  • Wiedza i Praktyka
    ul. Łotewska 9a
    03-918 Warszawa
  • Centrum Obsługi Klienta
    Czynne: pn-pt w godz. 8:00-17:00
    Telefon: 22 518 29 29
    Fax: 22 617 60 10
  • Email: cok@wip.pl

© Wiedza i Praktyka

/WiedzaiPraktyka

/wip