Praktyki fałszowania surowców spożywczych – najczęstsze przypadki i metody ich wykrywania

Fałszowanie żywności jest powszechnym zjawiskiem dotyczącym większości produktów żywnościowych. Może ono polegać np. na zastąpieniu składnika innym składnikiem, najczęściej tańszym. Może też polegać na braku deklaracji sposobu produkcji, a także na nieprawidłowej deklaracji składu ilościowego produktu czy nieprawdziwej deklaracji pochodzenia produktu. Zafałszowaniom podlega większość produktów wykorzystywanych jako składniki żywności, w tym mleko, mięso, miody, mąka czy soki.
Dołącz do prenumeratorów magazynu
"Bezpieczeństwo żywności w praktyce"
Sprawdź ofertę »
W serwisie znajdziesz:
- Informacje, o wszystkich zmianach przepisów, norm polskich lub europejskich, które mają związek z bezpieczeństwem żywności.
- Poznasz trendy żywnościowe, a także praktyczne wskazówki, dzięki którym łatwiej będzie Ci zdobyć certyfikaty jakości lub oznakować produkty.
- Gotowe wzory dokumentów i pomoc eksperta.
Logowanie
Podobne artykuły
Zobacz również
Najnowszy numer
Nr 85 - Listopad 2025

Zapobieganie marnowaniu żywności po nowelizacji dyrektywy odpadowej: co dokładnie zmienia Dyrektywa (UE) 2025/1892 i jak się przygotować
Dostępny w wersji elektronicznej




/WiedzaiPraktyka
/wip